Gospodin i gospođa Smith - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gospodin i gospođa Smith

Gospodin i gospođa Smith

Mr and Mrs Smith (2005.)

20th Century Fox / Blitz film i video

120' akcija, komedija, romansa

Režija:           Doug Liman

Uloge: Brad Pitt, Angelina Jolie, Vince Vaughn, Angela Bassett, William Fichtner

Scenario:        Simon Kinberg, Jez Butterworth

Producent/i:   Erik Feig, Lucas Foster, Akiva Goldsman, Simon Kinberg

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Gospodin i gospođa Smith

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.17
143
0.00

Napokon! Napokon, napokon, napokon!!!!! Joooj! Ju, ju, ju! (A ne mislimo pritom na Sandru Bagarićku)

A ne, kako stvari stoje i s obzirom na njihov poredak, u ovom trenutku i pod okriljem ove najave (napokon! Odista) moguće je misliti jedino i samo na tre žoli Jolie i m ke vule vu Brada (ma, ni francuziž humor nije bolji od tre žoli Jolie).

Mmmm ako se još niste u nekim novinama, na nekim portalima, televizijama, satelitima, pismima ili juhama informirali da mmmm g. i gđa. Smith ne slušaju Smithse, onda je, srećom – velikom srećom vašom, tu vaš omiljeni Filmski (omiljeniji od nekih blockbustera?) koji će vas uputiti u pravom smjeru.

Dakle, iako bi g. i gđa. Smith ilitiga (pazite sad ova 'sveamerička' imena) John i Jane svakako, u nekom trenutku, mogli reći bračnom drugu 'Sweatness, I was only joking…', Filmski od povjerljivih izvora doznaje da dosad isto nije učinjeno. Bar ne na filmskom platnu, i bar ne pravopisno točno.

A 'profesionalci' bi zasigurno spomenuli Hitchcockove G. i Gđu. Smith, kao i Čast Prizzijevih / Rat Roseovih. 'Profesionalci' bi također spretno implicirali podčinjenost najavljivanog 100 million dollar babyja trima spomenutima.

I tako John koji nikad neće postati Johntra i Jane koja nikad neće razumjeti umjetnost Dolly Parton, posjećuju bračnog savjetnika koji im je, jadnima i usamljenima od 6-godišnjeg braka, postao ah, najboljim prijateljem. Šest godina braka, šest godina strogog zatvora ostaviše ih suhe i opuštene, poput albatrosa iz lektirne pjesme. Gdje su nestale strasti, uzbuđenja, volja i nagon?

Eros i Thanatos Miljenko Jergović bi vjerojatno svojom cosmovskom mudrošću zaključio da se na uštrb thanatosa povukao eros – jer su, naime, eros i thanatos, kad ih se razdvaja, u obrnuto proporcionalnom odnosu. No, kako Miljenko Jergović nije u blizini i nije surađivao na scenariju, nećemo se podmuklo služiti njegovom pronicljivošću, već vlastitom, onom narodskom.

A ona nam kaže da g. i gđa. Smith vode dvostruki život, da imaju tajne identite, da su Ivan i Iva zapravo Nic i Nikita! Dramska poluga: iz različitih tabor-agencija. Napeto je napeto: a posljednji im je zadatak eliminirati upravo bračnog partnera. Sad opet Miljenko Jergović dolazi na svoje: Eros i Thanatos se sretno spajaju. A što će se dalje događati, neka ostane tajanstveno poput Andjine veze s Bradom, poput svih producentskih glumačkih izbora prije konačnog, poput pisanja na francuziš.

No, zabava ni tu ne prestaje. Ne zaboravite sondtrackove i mobilne igre g. i gđe. Smith… lopte za plažu, ručnike, kape, naprtnjače, olovke, rukavice, čizme i kapute! Bit će to jedan pravi blockbuster suicide!  

i.č.