Vince Vaughn

28.03.1970 Minneapolis, Minnesota, USA Vincent Anthony Vaughn

Za njega se sigurno ne može reći da je oličenje ljepote ili objekt ženske požude, ali tip je ipak završio u krevetu s Cameron Diaz.

Vince_Vaughn

Vince Vaughn je u sedmoj godini po prvi put shvatio da želi postati glumac. Rođen je u Minneapolisu, odrastao je u Chicagu, u peteročlanoj obitelji: mama, tata i dvije starije sestre. Interes za školu uopće nije pokazivao, ali ipak uspijeva dogurati do predsjednika razreda što mu je uvelike pomoglo da uopće završi srednju školu. Hrabar, mlad i lud sa diplomom u džepu i s jednom ulogom u reklami za Chevrolet (1988) pokupio se u Hollywood odlučan u namjeri da uspije. Trebalo je punih sedam godina životarenja da ga uopće netko pogleda.

Za to vrijeme družio se s Jonom Favreauom s kojim ga je zbližila zajednička nevolja i vucaranje po hollywoodskim ulicama i klubovima u stalnoj potrazi za ulogom. Pokazalo se da to nije bilo uzaludno jer su dvojica prijatelja zajednički napisali scenarij. Posluživši se vlastitim životnim pričama nastala je kreativna ideja za film 'Swingers' (1996) koji se pokazao kao totalna prekretnica u (ne)karijeri.

Sporednu ulogu u Steven Spilbergovom filmu 'Jurski park 2: Izgubljeni svijet' (1997) dobio je zahvaljujući novonastaloj situaciji u kojoj je Vince Vaughn postao hit. Naime, djevojke su poludjele za 'Swingersima', a nakon toga ipak je uslijedilo 'normalnije', mirnije razdoblje života, ispunjeno ulogama, ali ne i ponovljenim uspjehom. Pojavljuje se u dramama 'The Locustus' (1997) i 'A Cool, Dry Place' (1998), a zatim se konačno uspijeva dokazati kao perspektivan glumac u filmu 'Clay Pigeons' (1998).

Iste godine uslijedilo je razočaranje zbog Gus Van Santova remakea 'Psycha' (1998) u kojem je imao glavnu ulogu Normana Batesa, a zatim nestaje sa scene sve do 2000. godine kada se ponovno pojavljuje u novim projektima poput vizualno fantastičnog filma 'The Cell' (2000), 'South of Heaven, West of Hell' (2000), sada već kultne komedije 'Zoolander' (2001) i 'Prime Gig' (2001).

Ponovno potpisuje zajednički projekt sa starim frendom Jonom Favreauem, komediju 'Made' (2001) u kojoj opisuju dvojicu prijatelja, boksera, koji upadnu u loše društvo i opasni posao. Kasnije te godine Vaughn se posvećuje ulozi u trileru 'Domestic Disturbance' (2001) koja mu donosi loše kritike. Ipak, slijedeći uradak, komedija 'Dani slave' (2003), postaje veliki uspjeh i njegova karijera dobiva onaj zamah koji je oduvijek priželjkivao. Iste godine pojavljuje se zajedno s dragim kolegom Benom Stillerom u komediji 'Starsky i Hutch' (2004), zatim u 'Pazi, lopta!' (2004) ponovno u društvu Stillera i na kraju u maloj, ali izuzetnoj ulozi u komediji 'Anchorman: Voditelj uzvraća udarac' (2004) uz Willa Ferrella.

Nakon odlične sporedne uloge u akcijskom hitu 'Gospodin i gospođa Smith' (2005), Vaughn je zajedno sa Owenom Wilsonom glumio u svojem najpoznatijem filmu – 'Lovci na djeveruše' (2005). U jesen te iste godine Vaughn pokreće 'Vince Vaughn’s Wild West Comedy Show' – turneju grupe stand-up komičara na kojoj su uz njega nastupili i Ahmed Ahmed, John Caparulo, Bret Ernst, i Sebastian Maniscalco. Cijelu turneju je pratila ekipa kamermana pa je bilo sasvim realno za očekivati izlazak dokumentarnog filma (prema najnovijim vijestima izlazi 2008. godine).

U 2006. godini Vince ostvaruje svoj prvi producentski projekt sa komedijom 'Prekid' u kojoj glumi sa Jennifer Aniston. Kritike filma su bile jako loše, međutim dobro je prošao u kinima uglavnom zbog hollywoodskih glasna da su glavni glumci u vezi. U 2007. godini pojavio se u dva vrlo različita filma. Početkom godine u 'Into the Wild' kojeg je režirao Sean Penn. Ovdje je imao ulogu farmera koji se sprijatelji sa glavnim junakom nakon što ga slučajno poveze svojim automobilom. Film je prilično poseban te je bio i u konkurenciji za Oscara, a za ovog poznatog komičara označava prvi film takvog kalibra. Nakon toga glumio u komediji 'Fred Claus' u kojem glumi brata Djeda Božićnjaka.

Ovaj veliki sportski fan poznat je po činjenici da prezire mobitele i ne posjeduje niti jedan. Kada snima neki film, producenti mu uvijek dodijele jedan kako bi mogli biti u stalnom kontaktu, no on ga uvijek izgubi. Obožava plesati i predani je republikanac.