Fatalna nesreća - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Fatalna nesreća

Fatalna nesreća

Crash (2004.)

Lions Gate Films / Blitz film i video

113' krimi, drama, misterija

Režija:           Paul Haggis

Uloge: Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Brendan Fraser, Ryan Phillippe, Jennifer Esposito, Loretta Devine, Thandie Newton

Scenario:        Paul Haggis

Producent/i:   Don Cheadle, Cathy Schulman

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Fatalna nesreća

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.28
87
0.00

Formula je: dvije nesreće, dvije krađe automobila, malo vandalizma, puno pucnjave i multietnička populacija. Ukratko: Amerika i svijet danas.

Da bi stvari postale fatalne trebaju nam: kućanica i njezin muž, vlasnik perzijskog dućana, dva policijska detektiva koji su bajdvej ljubavnici, crni tv redatelj i njegova žena, srednjovječni meksički par, dvojica kradljivca automobila i bravar iz Meksika. Cijela svita živi u Los Angelesu, da bi se, zbog dvije nesreće, krađe automobila i vandalizma, njihove životne putanje zbog ogromne nesreće ispresijecale. Kao što se već vidi iz brojanke, multietnička ekipa samo je trebala neku iskru, poput stresa na asfaltu, da bi na površinu izbila zamršena rasna pitanja i tome pripadajući konflikti.

Rotten Tomatoes navodi da je riječ o iznimno provokativnom naslovu koji prvenstveno publiku mami na propitivanje vlastitih predrasuda, zadrtosti i straha od drugih ljudi. Na duhovit, snažan i pomalo predvidljiv način film, kako kažu, istražuje sivu zonu između crnih i bijelih, te svojim realnim setingom prilično vjerno oslikava svu tugu i lošu stranu Amerike danas.

Radnja se konstantno pomiče oko pet grupica naoko nepovezanih likova (što idejno podsjeća na Andersonovu 'Magnoliju'), ostajući stalno na granici moralne dileme koja će ih dovesti do neke promjene i baš onog čarobnog klika. Plus cijelom filmu je i solidni originalni soundtrack, ali i odlična fotografija, te izmjene širokih snimaka s oštrim rezovima koji povećavaju atmosferu konfuzije i kaosa.

Film je redateljski prvijenac hvaljenog scenarista i producenta Paula Haggisa ('Million Dollar Baby') koji je inspiraciju za samu priču dobio nakon vlastite prometne kalvarije. Kritičari se slažu da je 'Crash' i više nego solidan film za debi, tako da od dotičng gospodina možemo još svašta očekivati. Od zanimljivih ćemo podataka spomenuti da brežuljčiće Hollywooda u filmu zasipa snijeg, što se, prema statistikama, zadnji put dogodilo 1989. godine.

Zanimljivo je da je zbog ovog filma Haggis prepustio režiju 'Million Dollar Baby' Eastwoodu - ovaj ga je lijepo pitao, a onaj je popustio zbog silnih obaveza.