Sandra Bullock

26.07.1964 Arlington, Virginia, SAD Sandra Annette Bullock

Omiljeno lice romantičnih komedija steklo je priznanja struke i kritičara, pa je sve više  viđamo i u dramama. Najveće honorare dobiva u - četvrtom desetljeću života!

Sandra_Bullock

Sandri Bullock je dugo trebalo da je počnu ozbiljno shvaćati kao glumicu, a njezino djetinjstvo obilježila je - glazba. Rođena je 26. srpnja 1964. u američkom Arlingtonu, otac joj je bio učitelj glasa, a majka - njemačka operna pjevačica!

Bullock je do svoje 12. godine živjela u Nuernbergu, gdje je pjevala u dječjem opernom zboru. Učila je balet i pjevanje, pa je čak dobila i manje uloge u operama. Gimnaziju je pohađala u Americi, te je bila cheerleadersica, ali i članica školske dramske grupe. 1982. je maturirala i upisala East Carolina University u Greenvilleu, a pred kraj studija je odlučila započeti glumačku karijeru. Preselila se u Manhattan i pohađala brojne audicije, a preživljavala je od konobarenja i honorarnih poslova.

Uzela je dodatne tečajeve glume i nastupila u nekoliko studentskih i televizijskih filmova. Nakon toga slijedili su manje poznati filmovi kao što su 'Love Potion No. 9', 'Ljubav''Fire on the Amazon'. Presudna uloga bila je ona u akcijskom SF-u 'Razbijač' jer je nakon tog filma dobila ulogu u 'Brzini'. Zanimljivo je da je Sandra kasnije priznala da su joj svi govorili da ne prihvati ulogu u tom filmu jer je to 'film o autobusu'.

Ipak, Sandra je riskirala i to je bio potez karijere - 'Brzina' je postala jedan od najhvaljenijih akcijskih filmova svih vremena, a Bullock je počele dobijati milijunske honorare. Romantična komedija 'Dok si spavao' promovirala je kod publike njezin imidž 'dobre djevojke iz susjedstva', a iako je glumila u raznim trilerima ('Mreža'), postala je prepoznatljiva glumica tipičnih romantičnih komedija. Nastavak 'Brzine' ('Brzina 2') je jako podbacio i postigao katastrofalan rezultat i kod publike i kod kritike, pa Bullock odlučuje zapostaviti svoju 'akcijsku karijeru'. Romantična komedija o policajki-misici 'Cura sa zadatkom' poslužila je Bullockici za parodiranje svog imidža akcijske heroine.

2004. snimila je ozbiljnu dramu o međurasnim odnosima, 'Fatalnu nesreću' koja joj je donijela pohvale kritike kako je riječ o 'najboljoj ulozi njezine karijere'. Ipak, sljedeći filmovi nisu bili ni uspješni ni hvaljeni, pa se činilo da je Sandra ostala bez velikih uloga. Komedija 'Prisila na brak' vratila ju je u prvu ligu, te je film zaradio preko 300 miljuna dolara. Druga romantična komedija, 'All About Steve', bila je veliki debakl i donijela joj je nagrade za najgoru glumicu, pa tako i Zlatnu malinu.

Ipak, kod Sandre se često u isto vrijeme miješaju uspjesi i neuspjesi - drama o bjelkinji koja pomaže crnom mladiću s talentom za sport ('Priča o prvaku') snimljena je iste godine kad i 'Steve', ali s posve drugim rezultatom. 'Priča o prvaku' je već prvi vikend prikazivanja nadoknadila troškove budžeta od 30 milijuna dolara, a do kraja veljače zaradila je blizu 250 milijuna dolara u Americi. Film je konačno donio Sandri Bullock najveća glumačka priznanja: Nagradu ceha glumaca, Zlatni globus i Oscara!

U privatnom životu Sandra je od 2005. vjenčana za Jessea Jamesa koji se bavi proizvodnjom motora i vodi TV emisije o toj tematici. 2009. Bullock i James su se sporili s Jamesovom bivšom ženom i nekadašnom porno zvijezdom Janine Lindemulder, i to oko starateljstva nad Jamesovom petogodišnjom kćerkom. Uspjeli su izboriti puno starateljstvo, pa možemo reći da se Sandra sada nalazi na vrhuncu karijere, a konačno ima i pravu obitelj. Zaista sretan kraj - kao da je junakinja neke romantične komedije!

s.p., 08.03.2010.