Stealth: Nevidljivi ratnik - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Stealth: Nevidljivi ratnik

Stealth: Nevidljivi ratnik

Stealth (2005.)

Sony Pictures / Blitz film i video

121' akcija, avantura, ZF

Režija:           Rob Cohen

Uloge: Josh Lucas, Jessica Biel, Jamie Foxx, Sam Shepard, Ian Bliss, Joe Morton, Richard Roxburg

Scenario:        W.D. Richter

Producent/i:   Michelle Glass, Arnold Messer

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
trailer
imdb

Stealth: Nevidljivi ratnik

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.67
15
0.00

Na redu je još jedan akcijaner. Da ipak nije sve prekopirano svjedoči činjenica da je ovaj put druga riječ za snagu avion. Oni će, ne brinite, spasiti svijet.

Avioni, nove doze oktana i tri seksepilna pilota – dva muškarca i jedna žena. Njihova je specijalnost bacanje bombi, a u ovom su slučaju prisiljeni letjeti s Extreme Deep Invaderom, letjelicom koju naviga kompjuter i koja je ekstra-precizna u gađanju vojnih ciljeva. Extreme Deep Invader iliti EDI zbog ogromne inteligencije s vremenom počinje poprimati ljudske osobine: uči nevjerojatnom brzinom, govori kao Hal iz 'Odiseje u svemiru 2001',a prije borbe najviše voli slušati hard rock.

No, zbog katastrofalne nesreće čovjeku-stroju se pomrsi računica, počinje propitivati zapovijedi te zapovijedi napad na Rusiju. Zadatak famoznog elitnog trojca je jasan: zaustaviti umjetnu inteligenciju i spasiti planet od globalne katastrofe. Rotten Tomatoes navodi da je Jessica Biel vrlo uvjerljiva u ulozi, a zanimljiv je podatak da ona jedina nije imala mučnine zbog okretanja cockpita.

Produkciju cijelog filma pratile su pravne afere i protesti Zelenih: film se naime snimao u Plavim planinama čemu su se oštro suprotstavile udruge za zaštitu okoliša. Cijela je stvar na kraju završila na sudu: Zeleni su tužili i produkcijsku ekipu i vlasti koje su dozvolile snimanje. Sud je odlučio da je dozvola dobivena ilegalno te je naredio obustavu snimanja i pronalaženje nove lokacije.

Razloga za brigu je zaista bilo: za scenu eksplozije na Aljasci korišteno je cca 1893 litara benzina (500 galona) o čemu je, zbog potencijalne opasnosti, morala biti obavještena i NASA.