Istočno od raja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Istočno od raja

Istočno od raja

East of Eden (1955.)

Warner Bros. / ISSA film i video

115' drama

Režija:           Elia Kazan

Uloge: James Dean, Julie Harris, Jo Van Fleet, Albert Dekker, Harold Gordon, Lois Smith

Scenario:        Paul Osborn, John Steinbeck

Producent/i:   Elia Kazan

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Istočno od raja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.90
10
0.00

Prvi značajniji film Jamesa Deana priča je o dva brata i njihovom odnosu sa ocem sa naglaskom na životu radničke klase u Americi na početku prošlog stoljeća.

Velika, ali nažalost kratka glumačka karijera Jamesa Deana započela je u Hollywoodu. Dobivao je manje uloge u nekoliko filmova poput one 'Sailor Beware' sa Jerryem Lewisom no glamur Hollywooda nije ga osobito privlačio. Zapadnu je obalu ubzo zamjenio istočnom, Los Angeles New Yorkom, filmske setove kazališnim daskama.

Na Broadwayu ga je uočio lovac na talente te ga pozvao na audiciju za jednu od dvije glave uloge u novom filmu Elia Kazana, adaptaciji knjige 'Istočno od raja' Johna Steinbecka. Kazan je tražio kazališnog glumca kako bi što bolje prezentirao melodramatske trenutke te je u konkurenciji Marlona Branda i Montgomeryja Clifa (bili su prestari) Dean je dobio glavnu ulogu. Tako se nakon samo dvije godine izbivanja vratio u Kaliforniju gdje počinje snimati prvi od nažalost samo tri filma prije tragične smrti.

Snimljen prema klasiku Johna Steinbecka film uporište vuče iz biblijske priče o Kajinu i Abelu. Radnja je smještena 1917. godine netom pred početak Prvog svjestog rata na farmi za uzgoj salete u Americi. James Dean je Cal, pokvareni sin i dežurni krivac u ubitelji u stalnoj borbi za naklonost religioznog, tvrdoglavog oca Adama (Raymond Massey) kao i njegov brat Aron (Raymond Massey), tatin sin i uzoran čovjek.

Aron živi u uvjerenju da mu je majka mrtva što tvrdi i njegov otac, no Cal se ne može pomiriti s tom činjenicom. Često odlazi u grad te uhodi Kate (Jo Van Fleet), vlasnicu bordela za koju je uvjeren da je upravo njegova majka. Aron pak pozornost usmjerava na prekrasnu Abru (Julie Harris) u koju se zaljubljuje do ušiju. Bad boy Carl ne može odoljeti još jednom sukobu sa bratom te i on baca oko na njegovu dragu. Početak je to samo jednog u nizu sukoba dobrog i lošeg brata.

Ipak, uvidjevši da to nije način za osvajanje očeve naklonosti Cal se odlučuje na drugačiju taktiku. Odlazi u majčin bordel te posuđuje 5000 dolara za pokretanje vlastitog posla s graškom.

Sukob dvojice braće od kojih je jedan uvijek bio u privilegiranom položaju, a drugi dežurna crna ovca glavni je motiv ovog naslova. Nesređeni obiteljski odnosi, nerazjašnjena prošlost i život radničke klase također su bitni elementi Kazanovog filma koji obiluje dijalozima i teškim dramaturškim scenama.

Šest mjeseci nakon što se ovaj klasik pojavio u kino dvoranama diljem Amerike Dean je poginuo u prometnoj nesreći. Za ovu mu je ulogu posthumno dodjeljen Oscar što je bio presedan u povijesti Hollywooda. Iza njega su ostala još dva klasika, 'Buntovnik bez razloga' i 'Div', koje možete pronaći u sklopu bogato opremljene kolekcije u povodu 50. godišnjice njegove smrti.

i.k.