Posljednji posao - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Posljednji posao

Posljednji posao

Layer Cake (2005.)

Sony Pictures Classics / Blitz film i video

107' krimi, drama, triler

Režija:           Matthew Vaughn

Uloge: Daniel Craig, Colm Meaney, Kenneth Cranham, George Harris, Michael Gambon, Louis Emerick

Scenario:        J.J. Connolly

Producent/i:   Stephen Marks, Adam Bohling, David Reid

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Posljednji posao

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.10
10
0.00

Novopečeni Bond Daniel Craig je diler koji želi ranije u mirovinu no prije toga ga čeka nimalo jednostavan zadatak.

Dame i gospodo pred vama je Bond, James Bond. Život Daniela Craiga više nikada neće biti isti, a ovaj ćemo krimić pamtiti kao jedan od njegovih posljednjih filmova prije nego što će uskočiti u cipele najpoznatijeg tajnog agenta na planetu.

'Posljednji posao' je snimljen prema krimi noveli JJ Connellyja koji ujedno potpisuje scenarij. U režisersku je stolicu sjeo Matthew Vaughn, bliski suradnik Guya Rithcija i producent 'Snatcha' i 'Lopova ubojica i dvije nabijene puške'.

Craiga gledamo u ulozi uspješnog, bezimenog dilera kokaina koji je zacemntirao svoju poziciju na vrhu i zaradio dovoljno za lagodan život bez ranog ustajanja svako jutro. Njegov šef Jimmy Price daje mu dva posljednja zadatka prije nego što će blagosloviti njegovo umirovljenje.

On mora pronaći razmaženu ovisnicu, kćer Jimmyjevog starog prijatelja i konkurenta Eddija Templea (Michael Gambon) koja je nestala te srediti posao koji uključuje milijun funti ecstasyja sa čovjekom s kojim je gotovo nemoguće pregovarati. U priču se uključuje i gangster Sidney čija djevojka baca oko na Craiga.

'Layer Cake' uzor pronalazi u filmovima poput DePalminog 'Carlito's Way' te čak pokušava rekreirati jednu od poznatih scena iz tog filma. Izostanak imena glavnog junaka (na imdb-u ćete ga naći pod 'XXXX') ne može se mjeriti sa Eastwoodovim čovjekom bez imena no paralela je svakako vidljiva.

i.k.