Daniel Craig

11.11.1968 Chester, Velika Britanija Daniel Wroughton Craig

Arijevski izgled predodredio ga je za uloge šarmantnih, poremećenih i opasnih likova. To su idealne osobine i za novog i drugačijeg Jamesa Bonda.

Daniel_Craig

Daniel Craig rođen je u engleskom Chesteru, a poslije razvoda roditelja preselio se s majkom Oliviom u centar Liverpoola. Majka je bila učiteljica i provodila je dosta vremena u kazalištu 'Everyman Theatre', gdje je i mali Daniel upoznao mnoge glumačke legende poput Julie Walters, što ga je navodno nagnalo da sa šest godina i on odluči postati glumac. Škola mu baš i nije išla od ruke, iako se iskazivao u dramskoj grupi i ragbi timu. Poslije škole borio se da uđe u neku glumačku školu i sam se financirao radeći kao konobar i bježeći od vjerovnika. Upada u Guildhall School of Music and Drama, a kolege na studiju su mu Ewan McGregor i Joseph Fiennes.

Filmsku karijeru počinje epizodnom ulogom u visokobudžetnom 'The Power Of One' (1992) s Morganom Freemanom. Već se tu pokazalo da će ga njegov stasit, plavokosi izgled predodrediti za 'arijevske' uloge – glumio je okrutnog časnika u južnoafričkoj policiji. Poslije toga namijenili su mu ulogu zločestog njemačkog časnika u 'Mladom Indiani Jonesu' (1992), a nastavio je s ulogom agresivnih vojnika i u hvaljenom nastupu u kazalištu. Planirana serija o srednjevjekovnom dobu 'Covington Cross' nije nikad realizirana, ali je Daniel upoznao škotsku glumicu Fionu Loudon s kojom se vjenčao i dobio kćer Ellu. Kasnije će se razvesti od Fione i živjeti zajedno s poznatom njemačkom glumicom i TV-zvijezdom Heike Makatsch koju je upoznao na setu filma 'Obsession' (1997). Veza će trajati sve do 2004. a poslije toga mediji će izvještavati o vezama s Kate Moss i Siennom Miller.

1996. dobiva ulogu u popularnoj TV seriji 'Our Friends In The North', glumi lokalnog gangstera koji završava u zatvoru, ali bježi iz njega. Poslije fantastičnog uspjeha serije tabloidi su ga tipizirali kao žestokog sjevernjaka pa se Craig odlučio odmoriti od televizijskih uloga i preuzeti zahtjevnije projekte kao 'ozbiljan glumac'. Glumi Guillaumeta, najboljeg prijatelja Antoine de Saint-Exuperya u BBC-ovoj biografiji autora 'Malog princa' nazvanoj 'Saint-Ex' (1996). 1998. nastupa u važnim ulogama - kao svećenik-zavjerenik u povijesnoj drami ‘Elizabeth’ (1998) te kao provalnik koji se upušta u sadomazohističnu vezu s Francisom Baconom u 'Love Is The Devil' (1998) Johna Mayburyja. Kolega sa snimanja, Derek Jacobi, pričao je da je Craig živio u žestokom tempu, pijući cijelu noć i spavajući dva sata.

Iako je snimao i visokobudžetnu akciju ('Lara Croft: Tomb Raider', 2001), Craig se uglavnom orijentirao na neovisne filmove. Glumi shizofreničara u drami 'Some Voices' (2000), a redatelj Sam Mendes nudi mu ulogu psihotičnog ubojice u 'Putu do uništenja' (2002) i tu se Craig iskazuje kao hladnokrvni stroj za ubijanje. Ponovno preuzima razne biografske uloge, u kratkom filmu Michaela Radforda opet glumi Nijemca, fizičara Wernera Heisenberga, a uloga supruga Sylvije Plath u 'Sylviji' (2003) donosi mu hvalospjeve kritike. 2004. nastupa u 'Posljednjem poslu' (2004), crnohumornom gangsterskom trileru o dileru koji se misli povući, ali je prisiljen nasiljem sređivati poslove u podzemlju.Tim filmom privukao je pažnju Bondovih producenata, a kasnije će slijediti i prve usporedbe sa Steveom McQueenom, plavokosim i plavookim akcijskim junakom koji je svojim ulogama kombinirao muževnost i senzibilnost.

Ponavlja suradnju s redateljem Mayburyjem glumeći u 'Pomračenju' (2005) s Adrienom Brodyjem. Opet dobiva ulogu (šarmantnog) luđaka i odlučuje se za što realističniji pristup liku. Slijedeći blockbuster je ni manje ni više nego Spielbergov, 'Munchen' (2005) o skupini izraelskih agenata koji vrše likvidacije navodnih terorista po svijetu, a Craig dobiva ulogu južnoafričkog (!) Židova koji je isprva lak na obaraču, no kasnije upada u moralne dileme. 2006. započinje dajući glas u sincityjevskom 'Renaissance', a zatim u 'Infamous' još jednom glumi poremećenog tipa i zatvorenika, kanzaškog ubojicu koji je svojim umorstvima inspirirao Capotea za njegov roman. Dok je taj nastup ostao u sjeni oskarovskog 'Capotea', slijedeća uloga sigurno će privući svjetla javnosti i zauvijek obilježiti njegovu karijeru.

U žestokoj konkurenciji glumaca kao što su Clive Owen i Eric Bana Craig dobiva ulogu – Jamesa Bonda. Reakcije javnosti na nasljednika omiljenog Pierca Brosnana bile su strašne, umjesto tamnokosog akcijskog junaka i prototipa zavodnika izabran je relativno nepoznati plavokosi glumac kojem baš i nije ugodno pred svjetlima javnosti, a od općeg negativnog konsenzusa spasio ga je solidni glumački background i to što je ipak britanskog porijekla. Skeptičnu publiku i kritiku razuvjerio je Craigov muževni i karizmatični nastup u 'Casino Royaleu' (2006), osim partnerice Eve Green i publika je imala priliku osjetiti drugačijeg Bonda, a veliko Craigovo glumačko iskustvo omogućilo je da novi, kompleksniji Bondov karakter bude uvjerljiv.

Craig je 2007. snimio neuspješnu 'Invaziju', svojevrsni remake 'Invasion of Body Snatchers' u kojem glumi kolegu psihijatrice Nicole Kidman koja istražuje zagonetnu epidemiju tj. invaziju vanzemaljaca. Iste godine snimio je i 'Zlatni kompas', fantastičnu dramu snimljenu prema književnoj trilogiji Philipa Pullmana, a zanimljivo je da je u tim filmovima ponovio suradnju s glumačkim partnericama - Evom Green i Nicole Kidman.

Craigov sljedeći Bond, 'Zrno utjehe', potvrdio je Craiga u ulozi agenta 007 te se publika počela privikavati na novog, žestokog Bonda. U filmu 'Prkos' glumio je židovskog borca iz Pokreta otpora, no film nije imao previše uspjeha. Nakon ovih filmova malo je gostovao u kazalištu na Broadwayu i napravio pauzu u snimanju filmova, a 2011. se vratio, ali izgleda u loše vrijeme - komercijalni 'Kauboji i vanzemaljci' i 'mali' triler 'Kuća snova' postigli su loše rezultate u kinima i dobili katastrofalne kritike.

Stoga se Craig okrenuo provjerenom receptu i nastupio u filmu legendarnog Stevena Spielberga, animiranim 'Avanturama Tintina'. Nakon toga Craig je počeo glumiti u još jednom serijalu, te je snimio 'Muškarci koji mrze žene', prvi film američke verzije 'Millenium trilogije', adaptacije popularnih romana Stiega Larssona. Craig se odlično snašao u ulozi antijunaka (anti-Bonda?) koji baš i nije dobar borac, ali je svejedno dobar istražitelj koji je još uvijek privlačan ženama. S obzirom na vrlo mračnu temu o zlostavljanju žena i beskompromisan pristup redatelja Finchera, film je postigao solidan uspjeh u kinima pa ćemo Craiga sigurno vidjeti i u sljedećim filmskim nastavcima te trilogije.

Najveći povratak na zvjezdanu scenu Craig je postigao hitom 'Skyfall', filmom o Bondu koji je snimljen na 50. godišnjicu tog filmskog junaka. 'Skyfall' su mnogi kritičari čak proglasili i za najbolji film o Bondu ikad snimljenim, a Craigu stižu same pohvale za nastup u ovom dramski kompleksnom Bondu koji puno vremena troši na karakterizaciju glavnih junaka. Već je najavljeno da će Craig glumiti u barem još 2 filma o Bondu.

Kada ne glumi Bonda i ostale junake veće od života, Craig se uglavnom druži s glumicama. Nakon veze s Fionom Loudon i Heike Makatsch, izlazio je s filmskom producenticom Satsuki Mitchell. S dugogodišnjem prijateljicom i kolegicom Rachel Weisz surađivao je na snimanju 'Kuće snova', krajem 2010. počeli su izlaziti, a sredinom 2011. su se vjenčali na privatnoj ceremoniji.

Šteta je samo što se vrlo vjerojatno neće ostvariti plan da Craig glumi u filmskoj adaptaciji romana 'Ja, Lucifer' gdje je trebao glumiti Lucifera glavom i bradom. Oni kojima se sviđaju Craigovi šarmantni, amoralni, opasni i poremećeni likovi vjerojatno bi uživali i u tom ambivalentnom liku, jer i Bond i Lucifer možda imaju puno žrtava iza sebe, ali su još uvijek tako prokleto šarmantni.