Sam u kući - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sam u kući

Sam u kući

Home Alone (1990.)

20th Century Fox / Continental film

98' komedija, obiteljski, dječji

Režija:           Chris Columbus

Uloge: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, John Heard, Catherine O'Hara

Scenario:        John Hughes

Producent/i:   John Hughes

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Sam u kući

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.46
68
0.00

Mali Macaulay u obrani svog doma u jedinom značajnom filmu, u njegovoj porocima uništenoj 'karijeri'.

Znate onu o glumcu koji se nikada nije uspio riješiti duha prve velike uloge? E pa to ovdje nije slučaj. Culkin definitivno nije pokazivao potencijal Seana Conneryja no do dana današnjeg njegovo se ime veže isključivo za ovu obiteljsku komediju, bez dvojbe vrhunac njegove karijere obilježene problemima sa porocima i skandalima.

U naslovnoj ulozi imamo Kevina McAllistera (Macauly Culkin), klinca koji se sa obitelji sprema na putovanje u Francusku gdje će provesti blagdane. Užurbano spremanje u obiteljskoj kući ne dira previše flegmatičnog Kevina koji ne uspjeva privući pažnju niti jednog člana obitelji. Naposljetku ostaje zaboravljen ili ti sam u kući što isprva nitko ne primjećuje.

Tad na scenu stupaju Joe Pesci i Daniel Stern u ulozi blagdanskih pljačkaša čija je specjalnost 'olakšavanje' bogataša za vrijeme praznika. Na njihovoj listi je i kuća McAllisterovih, ali tu je isprva preplašeni Kevin koji ubrzo dolazi k sebi i priprema obranu svog doma postavljajući brdo zamki za neželjene goste.

Izuzmemo li početak, film podsjeća na kratki crtić ili kompjutersku igru. Kevin postavlja zamke, dvojica nespretnih provalnika upadaju u njih neprestano negodujući. Ime scenarista i producenta Johna Hughesa vežemo za neke od najuspješnijih teen filmova osamdesetih ('Breakfast Club', Sixteen Candles', 'Weird Science'). 'Sam u kući' označio je prekretnicu u njegovoj karijeri i okretanje još mlađem naraštaju.

Brojni nastavci Home Alonea i Beethowena dokaz su pomanjkanja kreativnosti i uključivanje u hoolywoodsku kolotečinu. Ipak, u paru sa Chrisom Columbusom uspio je snimiti film koji možete pustiti svakom klincu uz garanciju da će vas ostaviti na miru.

i.k.