Joe Pesci

09.02.1943 Newark, New Jersey, SAD Joseph Pesce

Ako zamislite tipičnog talijanskog mafijaša iz holivudskih filmova, najvjerojatnije će vam upravo on doći pred oči. 

Joe_Pesci

Rodom Talijan (njegovo prezime na talijanskom znači 'riba'), počeo je kao zabavljač djece, a kasnije se kao klupski izvođač istesao kao imitator te je često svoj humor gradio na uvredama. Pedesete i šezdesete je proveo u klubovima kao stand-up komičar, a krajem šezdesetih on i Frank Vincent osnivaju komičarki duo.

Filmski debut Pesci je ostvario u niskobudžetnom 'Death Collector' (1975). Primjećuje ga Martin Scorsese te mu dodjeljuje ulogu u svom 'Razjarenom biku' (1980). Njegova karijera tada je trebala krenuti uzlaznom putanjom, ali Pesci se izgubio u seriji pojavljivanja u američkim i europskim art filmovima. Bilo je i nekoliko svijetlih momenata, npr. u 'Dear Mr. Wonderful' (1982), te uz sjajnog Roberta De Nira u epskom 'Bilo jednom u Americi' (1984).

Ponovno se vratio na televiziju u detektivskoj humorističnoj seriji 'Half-Nelson'. Tri godine kasnije pojavljuje se u vrlo uspješnom Michael Jacksonovom spotu 'Moonwalker'. Obnavlja svoju filmsku karijeru u 'Smrtonosnom oružju 2', gdje je glumio sa Melom Gibsonom (1989). Dobio je Oscara za najbolju sporednu ulogu zahvaljujući ulozi eksplozivno nasilnog, no opet komičnog mafijaša u Scorseseovom ostvarenju 'Dobri momci' (1990). Uslijedila je hit komedija 'Sam u kući' u kojem glumi šašavog provalnika kojeg nasamari dječačić Macaulay Culkin.

Napokon filmska zvijezda, Pesci uspješno odrađuje uloge u komedijama, dramama i akcijskim filmovima. Njegove najzapaženije izvedbe su ona u Oliver Stoneovom 'JFK' (1991), zatim u komediji 'Moj rođak Vinny' (1992), reprizne uloge u 'Smrtonosnom oružju 3' (1992) i 'Sam u kući 2' (1992). Nešto manje uspješniji bili su kriminalistički triler 'The Public Eye' (1992) i komedija 'Jimmy Hollywood' (1994). Ponovno se sreće s dugogodišnjim prijateljima De Nirom i Scorseseom na snimanju 'Casina'. Nakon toga vratio se komediji sa 'Gone Fishin' (1997), u kojem možemo vidjeti i Dannyja Glovera, njegovog kolegu iz 'Smrtonosnog oružja'.

Nakon što je 1998. ponovno zaigrao Lea Getza u 'Smrtonosnom oružju 4', godinu dana kasnije najavio je da će se povući zauvijek iz svijeta filma. Nakon šest dugih godina ipak smo ga ponovno mogli vidjeti u De Nirovom 'Dobrom pastiru', a za 2009. godinu najavljuje se još jedan njegov projekt pod nazivom 'Love Ranch'.

Pesci je bio oženjen čak tri puta. Jedino s prvom suprugom Claudiom Marthom Haro ima kćer Tiffany. U slobodno vrijeme voli se opustiti uz golf.