Plačljivko - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Plačljivko

Plačljivko

Cry Baby (1990.)

Universal Pictures / Blitz film i video

85' komedija, glazbeni, romansa

Režija:           John Waters

Uloge: Johnny Depp, Amy Locane, Susan Tyrrell, Ricki Lake, Traci Lords

Scenario:        John Waters

Producent/i:   Brian Grazer, Jim Abrahams, Rachel Talalay

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Plačljivko

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.36
14
0.00

Watersov tribute pedesetima, maloljetnoj delikvenciji, rockabilly glazbi i svemu što ide uz to. U glavnoj je ulozi mlađahni Johnny Depp, a filmski mu je otac Iggy Pop!

U nastojanju da vam približim značaj ovog naslova ne mogu se ne osvrnuti na lik i djelo Johna Watersa, kontroverznog režisera koji je osamdesetih godina slovio kao kralj neukusa, promotor svega što se svima drugima gadilo. Ponajviše zahvaljujući kontroverznoj temetici i šokantnim prizorima u svojim filmovima (poput pjevajućih anusa) stekao je kultni status, ali daleko od očiju širih masa.

Krajem osamdesetih svoju je umjetnost odlučio približiti većem broju ljudi te je, nastojeći ući u mainstream vode snimio 'Lak za kosu', no tek je s 'Plačljivkom' u potpunosti uspio u svom naumu. PG-13 predikat privlačio je gledatelje koji nisu bili spremni za ono što će im Waters servirati, baš kao ni cenzori. Njegovog omiljenog glumca, tragično preminulog Divinea zamjenio je tada mlađahni Johnny Deep, u ulozi Cry-Baby Walkera, Deanlike buntovnika, siročeta i delikventa, vođe bande u Baltimoreu pedesetih godina.

Sa jedne strane imamo buntovnika Walkera i njegovu bandu Drapese, a sa druge dobricu Allison (Amy Locane), njegovu potpunu suprotnost. U nastojanju da mu se približi i ona želi iskusiti 'tamnu stranu' te ulazi u njegovo društvo. To izaziva bijes Drapesovih rivala Squaresa i početak otvorenih sukoba tih maloljetnih bandi.

Waters je inspiraciju za ovaj projekt pronašao u filmovima Elvisa Presleya, a vidljiv je utjecaj Jamesa Deana iz tog razdoblja. Atmosferičan soundtrack kombinacija je Elvisovskih rockabillyja i hitova pedesetih. Čak i Johnny Depp uzima mikrofon u ruke.

i.k.