Johnny Depp

09.06.1963 Owensboro, Kentucky, SAD John Christopher Depp II

Kućni glumac Tima Burtona i ljubitelj Huntera S. Thompsona ujedno je i jedan od najpopularnijih glumaca današnjice.

Johnny_Depp

Zgodni i talentirani glumac odrastao je na Floridi. Majka mu je s dvanaest godina poklonila gitaru koja mu postala opsesija. Kad je imao petnaest godine, roditelji su mu se rastavili, a sa sedamnaest je odustao od srednje škole i pokušao ostvariti glazbenu karijeru svirajući u bandu The Kids (nekoliko puta svirali su kao predgrupa velikom Iggy Popu). Zajedno s bendom, nadajući se slavi, seli u Los Angeles gdje se vjenčao sa vizažisticom Lori Allison. No karijera ne napreduje, a i razvod braka je uslijedio vrlo brzo.

Još dok je bio u braku, Allison ga je upoznala s Nicolasom Cageom. Mada se nisu odmah svidjeli jedan drugome, kasnije su postali odlični prijatelji. Nicolas ga je nagovorio da se okuša kao glumac i preporučio mu svog agenta. Prva audicija i dobivena uloga bila je u Wes Cravenovom filmu 'A Nightmare on Elm Street' (1987). Agent ga je nagovorio da prihvati ulogu u teen serijalu '21 Jump Street' i, mada je serija postigla veliku popularnost, Depp je napušta jer se želi fokusirati na veliko platno.

1990. mu to i uspijeva s dvije odlične, pomalo čudne uloge u filmovima 'Plačljivko' (r: John Waters) i 'Edward Škaroruki' (r: Tim Burton).  Burton i Depp će uskoro postati najbolji prijatelji i bliski suradnici koji će zajedno napraviti vrhunske filmove. Depp će se i u budućnosti dokazati kao vrlo izbirljiv glumac, bilo da je riječ o scenarijima ili režiserima s kojima radi: 'Arizona Dream' (1992) Emira Kusturice, 'Benny and Joone' (1993) Jeremiaha Chechika, 'Što muči Gillberta Grapea' (1993) Lassea Hallstroma, 'Ed Wood' (1994) Tima Burtona.

Nakon romantične uloge u filmu 'Don Juan DeMarco' (1995), slijedi nastup u 'Pravom trenutku' (1995) koji nije privukao posebnu pažnju. Uloga FBI agenta u 'Donnie Brascu' (1997), uz Ala Pacina, ocijenjena je vrlo pozitivno i okarakterizirana kao vrhunska. Iste godine napisao je, odrežirao i glumio u 'The Brave'. 1998. s Beniciom Del Torom glumio je alter ego svog idola Huntera S. Thompsona u relativno nezapaženom, ali odličnom 'Strah i prezir u Las Vegasu', a 1999. se okušao u znanstveno-fantastičnom 'The Astronaut's Wife'.

2000. radi s Romanom Polanskim 'Deveta vrata' i s Timom Burtonom 'Sanjivu dolinu', koja je postigla fantastičan uspjeh, a Depp narednih nekoliko godina radi film za filmom. S prijateljem Seanom Pennom glumi u Schnabelovom portretu kubanskog pisca Reinalda Arenasa u 'Prije noći' (1999), a u Potterovom 'The Man Who Cried' (1999) ponovno surađuje s Christinom Ricci. U Ted Demmeovom 'Bijelom prahu' (2000) igra George Junga, američku vezu kokainskog kartela argentinca Pabla Escobara, a iste godine ponovo surađuje s Lasseom Hallstromom i Juliette Binoche na filmu 'Čokolada'. S braćom Hughes radi ekranizaciju ubojstava legendarnog Jacka Trbosjeka u filmu 'Iz pakla' (2001), a 2003. je godina avanturističkog hita 'Pirati s Kariba'.

Kroz čitavu svoju karijeru Depp je nepredvidiv što se tiče odabira filmova u kojima će glumiti. Nakon blocbustera 'Pirati s Kariba' nije se ponovno odlučio za megalomanski projekt, već je prihvatio ulogu u filmu Roberta Rodrigueza 'Bilo jednom u Meksiku' (2003). Slijedi još jedna slabo zamijećena uloga u 'Tajnom prozoru' (2004), a nakon toga ipak uspjeva privući pažnju kritičara sa dramom 'San za životom' (2004) gdje je utjelovio kazališnog pisca koji usprkos svojim godinama i mudrosti, nikada ne poželi odrasti.

Budući da Depp ima dosta iskustva u portretiranju neobičnih, ekscentričnih i karakternih likova, on je bio idealan izbor za ulogu magičnog proizvođača slatkiša Willieja Wonke u Burtonovom filmu 'Charlie i tvornica čokolade' (2005). Kritičari su nahvalili Deppa za tu ulogu, a film je zaradio popriličan iznos – čak 475 milijuna dolara. Nedugo nakon toga posuđuje glas u Burtonovom animiranom uratku 'Mrtva nevjesta' (2005), koji se pokazao kao vrlo maštovit i bizaran crtić za odrasle.

Depp je bio vrlo zadovoljan što može ponovno oživiti lik kapetana Sparrowa u neizbježnom nastavku 'Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja' (2006). Ovdje se zajedno sa Orlandom Bloomom i Keirom Knightley upušta u potragu za neprocjenjivim blagom koje ima sposobnost ovladavanja silama prirode. Iako je dobio lošije kritike od pretkodnika, film je ostvario veliki uspjeh na kinoblagajnama pa je već sljedeće godine snimljen i treći, posljednji nastavak – 'Pirati s Kariba: Na kraju svijeta' Zli jezici su iskritizirali film kao najgori nastavak, ali to nije spriječilo okorjele fanove interesantih i komičnih likova i magičnog svijeta 'Pirata' da pohrle u kina i donesu filmu zaradu veću od 300 milijuna dolara.

Nakon toga ponovno se odlično snalazi u još jednoj bizarnoj ulozi, i to adaptaciji Sodheimovog mjuzikla koji je izašao uoči Božića 2007. – 'Sweeney Todd: Ðavolji brijač Fleet Streeta'. Depp je oduvijek bio ekspert u savladavnjau različitih naglasaka, temperamenata i ostalih elemenata koje čine glumca pa su mnogi nestrpljivo isčekivali njegovu pjevačku izvedbu. A koliko je dobar u 'Sweeney Toddu' potvrdio je Zlatni globus i nominacija za Oscara.

U filmu 'The Imaginarium of Doctor Parnassus' zamijenio je pokojnog Heatha Ledgera, a u 'Public Enemies' Michaela Manna portretirao je zloglasnog pljačkaša banaka Johna Dillingera. 2010. opet udružuje snage s Burtonom i snima 'Alisu u zemlji čudesa' koja postiže veliki komercijalni uspjeh, za razliku od 'Turista' koji nije postigao očekivane rezultate.

Velike pohvale Depp je dobio za posuđivanje glasa u animiranom 'Rangu' , a 'Pirati s Kariba: Nepoznate plime' potvrdile su njegov status najkomercijalnijeg modernog glumca. Nakon godina truda uspio je izgurati još jednu adaptaciju kultnog djela Huntera S. Thompsona, a 'The Rum Diary' će se svidjeti svim ljubiteljima tog slavnog pisca i novinara. 2012. snima 'Sjene tame' koje nisu dobro prošle kod publike i kritike, ali pokazalo se da Burton i Depp naprosto obožavaju raditi zajedno.

Deppov privatni život oduvijek je privlačio isto toliko pažnje koliko i karijera, čemu je pridonijelo nekoliko romantičnih veza i zaruka s poznatim kolegicama (Jeniffer Grey, Sherylin Fenn, Winona Ryder) od kojih je najpoznatija ona s top modelom Kate Moss. Par je punio novinske stupce detaljima svoje turbulentne veze (najpoznatija je situacija Deppovog uhićenja nakon što je demolirao predsjednički apartman u hotelu Manhattan 1994).

1993. je također bio u centru pozornosti zbog smrti predoziranja drogom mladog i talentiranog glumca, inače njegovog prijatelja, Rivera Phoenixa, koja se desila ispred Deppovog kluba Vipers Room u New Yorku. Trenutno živi u Francuskoj sa suprugom Vanessom Paradis, francuskom glumicom i pjevačicom s kojom ima dvoje djece Lilly Rose Melody (1999) i sina Jacka (2002). Pošto ima stalno boravište u Francuskoj i u Hollywoodu je samo kada snima filmove, mnogi ga nazivaju 'Holivudskim emigrantom broj jedan'.