Srce pobjednika - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Srce pobjednika

Srce pobjednika

Swimming Upstream (2005.)

MGM / Blitz film i video

114' drama, obiteljski

Režija:           Russell Mulcahy

Uloge: Jesse Spencer, Geoffrey Rush, Judy Davis, Brittany Byrnes, Tim Draxyl

Scenario:        Anthony Fingleton

Producent/i:   Anthony Fingleton, Howard L. Baldwin, Andrew Mason

Zemlja:          Australija

Linkovi: imdb

Srce pobjednika

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
2
0.00

Biografska priča o australskom plivaču Tonyju Fingletonu koji se istovremeno borio za naklonost oca i uspjeh na sportskim borilištima.

Alkoholičar Harold Fingleton (Geoffrey Rush) otac je petero djece koju zlostavlja i maltretira baš kao i potlačenu ženu Doru (Judy Davis). U centru pažnje ove istinite priče smještene u australski gradić Brisbane pedesetih godina je osjetljivi Tony (Jesse Spencer), njegov brutalni stariji brat Harold (David Hoflin) i mlađi John (Tim Draxl). Harold djecu drži u konstantnom natjecateljskom naboju huškajući ih jedne protiv drugih. Oni se bore za njegovu naklnost i pažnju i to uglavnom tako što se međusobno sukobljavaju.

Harold je dobar boksač i nogometaš što otac odobrava za razliku o Tonyjeve ljubavi prema klaviru. Ipak, kad opazi da Tony i John posjeduju talent za plivanje postaje njihov trener. Iako jedini nikako ne uspjeva natjerati oca da ga zavoli, Tony dobiva njegovo poštovanje zahvaljujući trudu i uspjesima na sportskom planu.

'Srce pobjednika' pogled je na oca kroz oči njegovog sina. Iako pokazuje očeva nastojanja da promjeni životne navike, prije svega da se ostavi boce koja ga potiče na nasilje, ne uspjeva nam ukazati na njegove dobre strane. Mržnja koju otac gaji prema Tonyju jednostavno je objašnjena činjenicom da je mali pre mekan što, dojma smo, ipak nije dovoljno.

Film je snimljen prema istoimenoj noveli Anthonyja Fingletona.

i.k.