Geoffrey Rush

06.07.1951 Toowoomba, Quensland, Australia Geoffrey Rush

Prije no što je 1997. primio Oscara za najbolju mušku ulogu za portret psihološki poremećenog pijaniste u filmu 'Sjaj' bio je relativno nepoznat izvan rodne Australije.

Geoffrey_Rush

Rođen je u Toowoombi, odrastao u Brisbaneu, a u Parizu je dvije godine studirao pokret, mimiku i dramaturgiju nakon čega se ponovo vratio u Australiju i započeo uspješnu kazališnu karijeru. 1979., uz kolegu Mel Gibsona, glumio je u Beckettovom klasiku 'Waiting for Godot', primio je nebrojene nagrade za 'The Diary of a Madman' 1989., režirao i glumio u adaptaciji Aristofanovih 'Žaba'.

Rushova filmska karijera nije tekla tako uspješno kao kazališna. Debitirao je 1981. uz Judy Davis u filmu 'The Hoodwink', imao je malu ulogu u muzičkoj komediji 'Star Struck' (1982.) redateljice Gillian Armstrong, prvu zapaženiju ulogu odigrao je u 'Twelfth Night' (1986.), a prvu glavnu ulogu imao je 1995. u 'Dad and Dave - On Our Selection'.

1997. je godina njegovog velikog uspjeha. Nakon 'Sjaja' i Oscara za nagolju glavnu mušku ulogu Geoffrey bira tri mračne i izvanredno odigrane uloge u filmovima: 'Les Miserables' (1998.), 'Elizabeth' (1998.) i 'Shakespeare in Love' (1998.), za potonju je dobio i drugu nominaciju za Oscara u kategoriji sporedne muške uloge. Nakon dva box-office hita 'The House on Haunted Hill' i 'Mistery Men' (oba 1999.) slijedi vrlo hvaljena uloga Marquisa de Sadea u 'Otrovnom peru Marquisa de Sadea' (2000.) zbog koje je po drugi put nominiran za Oscara u kategoriji glavne muške uloge. Portretirajući bivšeg zatvorenika koji je postao krojač u 'The Taylor of Panama' (2001.) još jednom je dokazao bogatstvo svog glumačkog umijeća.

Zvjezdani status nije ga razmazio, još uvijek radi u kazalištu u Australiji za plaću od 600 dolara tjedno i zbog toga i nekih drugih projekata (nezavisni filmovi poput 'Lantane', 2001. i 'Fride', 2002.) je već nebrojeno puta odbio višemilijunske ponude holivudskih studija. No pojavljivanje u uspješnicama poput 'The Banger Sisters' (2002.) i 'Piratima s Kariba' (2003). dokazuje da nije isključiv.

U biografskom filmu 'Život i smrt Petera Sellersa' pokazao se kao izvrsan odabir producenata te su njegova karizma i glumačko umijeće uspjeli prikazati egoističan i tajanstven život poznatog glumca. Za tu ulogu nagrađen je svojim drugim Zlatnim globusom 2005. (prvi je osvojio 1996. za 'Shine'), za najboljeg glumca televizijskoj miniseriji ili filmu te Emmyjem u toj istoj kategoriji. Uspješnu godinu završava perfektnom ulogom u remekdjelu Stevena Spielberga - 'Munchen', gdje glumi tajnog izraelskog operativca.

2006. godine vraća se na poznati teritorij te ga se opet može vidjeti u gusarskom izdanju. Njegov lik Captain Barbossa ponovno se javlja u posljednjem nastavku 'Pirata s Kariba' – 'Mrtvačeva škrinja' te pridonosi prepoznatljivom šarmu i humoru serijala. Posljednja uloga koju je odigrao na velikome platnu također je povratak u poznate vode jer glumi lik Sira Francisa Walsinghama, pouzdanog sluge kraljice Elizabete u Shakhar Kapurovom filmu 'Zlatne godine kraljice Elizabete'.

Oženjen je glumicom Jane Menelaus i imaju dvoje djece.