Braća Grimm - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Braća Grimm

Braća Grimm

The Brothers Grimm (2005)

Miramax

118' akcija, avantura, fantastika

Režija:           Terry Gilliam

Uloge: Matt Damon, Heath Ledger, Jonathan Pryce, Lena Headey, Peter Stormare, Mackenzie Crook, Monica Bellucci

Scenario:        Ehren Kruger

Producent/i:   Daniel Bobker, Charles Roven, John D. Schofield, Bob i Harvey Weinstein

Zemlja:          SAD/Češka

Linkovi: službeni site
trailer 

Braća Grimm

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.03
33
0.00

Jacob/Jake/Ledger… Wilhelm/Will/Damon… fantastična braća Grimm romantički neustrašivo haraju Gilliamovom verzijom sebe.

Uzalud vam trud, uzaludnog li truda, svjedočit će dva putnika namjernika, bratski ozarena braća Grimmova, dok neukim, ali nikad bespomoćnim, francuskim seljanima nehajno podmeću oporo prisuće neobičnih pojava i zala.
Who are you gonna call?! Goastbusters! 

I dok vjetar njiše travu, vijore zastave, i dok vjetar mrsi kosu njegovog brudera, on pobjeđuje sam, protiv svih, ali znaj, još samo na budžetu 80 milijuna$, još samo neko vrijeme, kratko vrijeme. Poetskom pravdom će Gilliam opteretiti svoje biografski utemeljene likove, e ne bi li tako i zato i tim najstarijim komičkim trikom stvorio uvjete za bazični fabularni razvoj, odnosno dramsku polugu kojom je moguće pravdati sve kasnije umetnute začudne situacije i likove (iz Grimmovih bajki, jasno).

Postupak je savršeno izprostituiran, a izgleda otprilike ovako: lik djeluje načinom protivnim moralnim i etičkim vertikalama društva (vara i laže društvo ne bi li od njega iznudio materijalnu dobit), nadalje, isto čini tako da društvo nimalo ne sumnja u pozadinu njegovih namjera, već ga čak i slavi (obavlja egzorcističke seanse i istjeruje loše demone – koji su naravski izmišljeni), pa tako svemir (francuska vlast) biva primoran umiješati se ne bi li kaznom/osvetom/dosjetkom naučio lik o moralnoj i praktičnoj štetnosti varanja (srest će se s pravim demonima i sablastima).

Oko za oko, trajna je vrijednost u narodu.
Stoga hrabra braća bivaju poslana u začaranu šumu koja nepovratno plijeni jedre djevice (to nije dobro). Zadatak je očekivan — zbog iskazanog umijeća u poslovanju s nadnaravnim silama, Jake i Will savršen su izbor za nemoguću misiju.
Očekivane su i šumske dinamike koje će ih snaći / iste one koje su nas snašle u djetinjstvu / likovi iz bajki! Bajkoviti likovi! Regoč i Stribor! Zlatna dolina Adriana Molea!

Tako je jedno prosto i izmišljeno zarađivanje svakidašnjeg kruha dvojice braće postalo dramskim poligonom za nagomilavanje i peripetije specijalnih efekata 10001 situacije tipiziranih likova iz usmenom predajom skupljenih Grimmovih bajki.
Neka.
I neka je Goran Bregović otpao, iako bijaše prvi Gilliamov izbor. Lakomo uho je načulo da Terry ne nalazi ništa duhovito u Goginom insistiranju na bijelom odijelu. Pobogu, pa nisi ti, brate, Ðeger! – navodno mu je rekao.   

i.č.