Monica Bellucci

30.09.1964 Citta di Castello, Perugia, Italy Monica Bellucci

Jedna od onih glumica čiji glumački talent pada u drugi plan u korist fizičkog  izgleda (seksepil raspoređen na 178 cm visine, duga crna kosa, tamne oči, putene usne).  

Monica_Bellucci

Odrasla je u malom talijanskom gradiću Citta di Castello. S 18 godina seli u Perugiu na fakultet gdje je studirala pravo. Zbog troškova studiranja počela se baviti manekenstvom, a dvije godine kasnije napustila je faks i preselila se u Milano, gdje je potpisala ugovor sa Elite modnom agencijom.

Dok joj je karijera modela bila u usponu, počela je uzimati satove glume te je debitirala na TV-u filmom 'Vita Coi Figli' (Life With the Sons), 1990. Nakon nekoliko talijanskih dugometražnih filmova Monica je dobila ulogu u američkom filmu kao jedna od Drakulinih mladenki u Francis Ford Coppolinom 'Bram Stoker's Dracula' (1992). Nakratko se vratila u Italiju kako bi glumila u 'I Mitici' (The Heroes, 1994) i u dječjem filmu 'Palla di Neve' (Snowball, 1995).

S obzirom da tečno govori francuski, počela je tražiti poslove u francuskoj filmskoj industriji. Debitira na francuskom jeziku u nagrađivanoj romansi 'Appartement' (The Apartment, 1996) koja joj donosi nominaciju za Cesar. Tada je upoznala francuskog glumca Vincent Cassela s kojim započinje ljubavnu vezu. Dvije godine kasnije su se vjenčali. Glumili su zajedno u romantičnom filmu 'Come Mi Vuoi' (As You Want Me, 1996), ali i kao surovi pljačkaši u Jan Kounenovom trileru 'Dobermann' (1997).

2000. se vratila u Hollywood zbog uloge u 'Under Suspicion' (2000). Iste godine 'Malena' (2000) joj donosi internacionalni uspjeh i publiku. Slava nije izostala ni nakon sljedeće uloge u hitu 'Le Pacte des Loups' (Brotherhood of the Wolf, 2002), koji je bio jedan od najboljih i najuspješnijih u Francuskoj te godine. Nakon što je pokorio Europu, postao je omiljen i u Americi, pa je Monica nominirana u kategoriji za najbolju sporednu ulogu od strane Akademije za znanstvenu fantastiku, fantaziju i horor filmove.

Zatim je ova nesvakidašnja ljepotica dobila ulogu kraljice Nila u adaptaciji 'Asterix&Obelix: Mission Cleopatre' (2001), nakon čega ju je Bruce Willis izabrao za partnericu u filmu 'Training Day' (2001). Iste godine snima blockbustere 'The Matrix Reloaded' (2003) i 'The Matrix Revolutions' (2003).

Posljednji film koji je snimila sa suprugom Casselom je 'Irreversible', redatelja Gaspar Noe, djelo koje je izazvalo dosta debata o svojoj kvaliteti, a najpoznatija i najspornija scena je desetominutni prikaz analnog silovanja u mračnom pothodniku u kojem je ona žrtva.