Batman se vraća - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Batman se vraća

Batman se vraća

Batman Returns (1992.)

Warner Bros. / ISSA film i video

126' akcija, krimi, fantastika

Režija:           Tim Burton

Uloge: Michael Keaton, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken, Danny DeVito, Michael Gough

Scenario:        Daniel Waters, Sam Hamm

Producent/i:   Michael Uslan, Jon Peters, Peter Guber

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Batman se vraća

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.27
44
0.00

johnny08 02.11.2009 Ocjena recenzije : 3.4

Burton se vraća

Tim Burton je apsolutno jedan od najdarovitijih i najgenijalnih redatelja u Hollywoodu a njegov nastavak priče o Batmanu je toliko dobar da gotovo i nadmašuje original. Sad već davne 1992., Burton je nakon uspjeha prvog filma dobio slobodne ruke u radnji drugog dijela i upravo zbog te činjenice mi je nekako draži ovaj film. Dok je u prvom filmu genijalni Nicholson parodirao kao jedini negativac Joker, ovdje pak imamo plejadu negativaca koje predvode Danny DeVito (Penguin), Michelle Pfeiffer (Catwoman) i Christopher Walken (Max Schreck). Cijela priča oko Pingvina je meni osobno najdraža jer joj Burton daje jednu humanu liniju u tome da odbačeni pripadnik društva samo želi pronaći svoju obitelj (neshvaćeni i odbačeni pojedinci su Burtonova specijalnost). Iako je DeVito savršen za tu ulogu, show otima genijalna Pfeiffer u ulozi žene-mačke. Ona se apsolutno stopila sa likom i ona sramota od filma sa Halle Berry u glavnoj ulozi ('Catwoman') je ogromna uvreda na genijalni lik žene-mačke koji su stvorili Burton i Pfeiffer. Tercet zaokružuje uvijek odlični Walken koji ovdje ima nažalost potpuno nepotrebnu i nerazrađenu ulogu. U cijeloj toj priči najmanje je rečeno o Batmanu, no tu nepravdu će kasnije ispraviti Nolanovi nastavci. No uz svu briljantnost Nolanovog 'Viteza tame' u kojem karakterizacija likova doseže svoj vrhunac, jedini koji je mogao dočarati Gotham je Tim Burton i upravo zbog vizualne ljepote te glavnih glumaca 'Batman Returns' dobiva najvišu ocjenu baš kao i njegov prethodnik. Bravo Burton!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

vokaj5 31.01.2006 Ocjena recenzije : 1.0

e to te je pitam

lošiji od originala ali bolji od batmana i robina
ima dosta akcije

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

John Doe 14.01.2006 Ocjena recenzije : 5.0

Batman Returns

Vratio se, da, ponovo s Burtonom na redateljskoj stolici. Sad kad je dobio krila i odvezane ruke kreditom stečenim golemim financijskim uspjehom originala, najdjetinjastiji holivudski čudak/mračnjak dao je mašti zamaha, snimivši grotesknu, još mračniju i začudniju filmsku slasticu. Neki su mu zamjerili pretjerivanje, ali meni osobno, moram priznati, "Batman se vraća" stoji superioran originalu upravo zbog te razuzdane grotesknosti, te još uvjerljivijih negativaca, a i dramske note cijelog filma.
Umnogome ozbiljniji i kaloričniji od originala, "Batman se vraća" stoji kao neosporno remek-djelo, možda i najbolji uradak svog dražesno odvaljenog autora, a ja ga se jedva čekam dočepati u DVD izdanju.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

DragonRage 29.11.2005 Ocjena recenzije : 5.0

The Bat, the Cat, the Penguin

Nastavak Batmana iz 92-e god možda nije postigao jednako željeni uspijeh na kino blagajnama kao prvi film zaradivši “samo” 282 Mil$ u cijelome svijetu,što je duplo manje od zarade prvog dijela,ali je svakao zadržao kvalitetu i atmosferu orginala,te ga mnogi smatraju čak i boljim od jedinice ili pak barem jednako dobrim,ali nipošto lošijim.Ja sam jedan od ovih drugih,jer mi je zbilja teško odlučiti koji je bolji između ta dva naslova.Ekipa iza i ispred kamere je skoro pa identična,plus/minus par zvučnih imena ispred kamere,naime Nicholsona je zamjenio Danny DeVito i Christopher Walken,još jedan glumac kojem savršeno pristaju uloge manijakalnih negativaca baš kao i Nicholsonu. Tako da je broj negativaca udvostručen,zapravo utrostručen,jer uz grotesknog Pingvina i megalomanskog te pohlepnog političara Maxa Shrecka tu je i Michel Pfeiffer i njezina Catwoman koja je svojom zavodničkom i sexy pojavom zapravo privukla i pobrala svu pozornost publike,baš kao i Nicholson svojom izvedbom Jockera u prvom dijeli(doduše on nije bio sexy,ali je zato bio prezabavan).
Tim Burton je ponovno sjeo u redateljsku stolicu i još jednom napravio odličan posao te nam ponovno pružio još jednu mračnu i uzbudljivu pustolovinu crnog viteza,a istu stvar je napravio i Danny Elfman isporučivši nam još jedan nezaboravni soundtrack,mislim da nema filmofila kojemu nije poznata Batman tema.
Nastavak je mračniji,mrvicu ozbiljniji i nasilniji,ali opet jednako zabavan kao i prvi dio,ako ne čak i zabavniji.Lik Bruce Wayna se ja razvio i dolazi više do izražaja nego li u prvom dijelu,a sam lik Batmana je mračniji i kako bih to rekao…luđi,psihotičniji.A to naravno posebice dolazi do izražaja u ljubavnoj priči između Wayna/Batmana i Seline/Catwoman..njihov odnos je zbilja čudan,a opet zabavan i na kraju krajeva nedorečen.Baš kao i u prvom dijelu i ovdje sve funkcionira savršeno u svim segmentima filma bez i jedne greške,te je i ovaj film također napokon dobio dostojno DVD izdanje koje preporučam svima.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

VIP 15.11.2005 Ocjena recenzije : 4.5

Burtman se vraća

Nakon mega-super-hita Batmana (jedinice) vunderkind Burton je trebao naći način na koji će ponovo sve privući u kino i sve oduševiti. I uspio je. Barem u mom slučaju.
Odlučio je napraviti nešto za što mnogi nisu mislili da je sposoban - napraviti još mračniji film od ionako jako mračnog prvog dijela. Jer kada vidite scenu na početku u kojoj roditelji unakaženo dijete bacaju u kanalizaciju, znate da ovo ipak nije film koji sva djeca mogu pogledati.
Ponovo sjajna ekipa, ovaj put sa sjajnim negativcima Christopher Walkenom i De Vitom i posebno poglavlje o ovom film zaslužuje Michelle - Žena mačka. Ako je Nicholson nosio prvi film, onda ona definitvno nosi ovaj. Uloga (i kostim) kao stvoreni za nju!
Burton se opet raspištoljio u maštovitosti i napravio film koji potpuno ravnopravno stoji u bok sa najboljim (prvim) Batmanom.
Ocjena: 5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: