Divlji u srcu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Divlji u srcu

Divlji u srcu

Wild At Heart (1990.)

MGM / Blitz film i video

124' krimi, drama, romansa

Režija:           David Lynch

Uloge: Nicolas Cage, Laura Dern, Diane Ladd, Willem Dafoe, Isabella Rossellini

Scenario:        David Lynch

Producent/i:   Michael Kuhn, Monty Montgomery, Steve Golin

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Divlji u srcu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.47
15
0.00

Road film Davida Lyncha fura se na 'Čarobnjaka iz Oza' i američku ikonografiju.

Ljubav između bivšeg robijaša Sailora Ripleya (Nicholas Cage) i Lule Fortune (Laura Dern) ne nailazi na odobravanje njezine majke (Diane Ladd, Laurina prava majka) koja bi najradije Sailoru odrubila glavu. Lula željno iščekuje Sailorov izlazak iz zatvora nakon čega u potrazi za slobodom bježe u Californiju, usprkos njegovoj uvjetnoj kazni i upozorenjima njezine majke koja unajmljuje detektiva i plaćenog ubojicu te ih šalje u potragu za mladim buntovnicima.

Oni u međuvremenu uživaju putujući misleći da su problemi daleko iza njih. U stvarnost će ih vratiti smrt mlade konobarice koja stradava na cesti što ih natjera na pogled unatrag te na prisjećanje prošlosti. Na to ih potiče cijeli spektar za Lyncha toliko karakteristični bizarnih likova koje susreću putem istovremeno otkrivajući tajne jedno o drugom.

Film redatelja proslavljenog 'Plavog baršuna' snimljen je prema noveli Barryja Gifforda. Obiluje bizarnim, čudnim, grotesnim likovima koji svaki na svoj način pridonose samootkrivanju glavnih protagonista. Film zadire duboko u američku ikonografiju furajući se na 'Čarobnjaka iz Oza' dok nastup Cagea i Dern pomalo podsjeća na Elvisa Presleya i Marilyn Monroe što uz all-american classic soundtrack upotpunjuje opći dojam.

Zgodno je za napomenuti da su Sailor i Lule Tarantinu poslužili kao predlošci za Mickeya i Malloryja u 'Natural Born Killersima' četiri godine kasnije.

i.k.