Kraljica Christina - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kraljica Christina

Kraljica Christina

Queen Christina (1933.)

MGM / ISSA film i video

97' drama, romansa, biografski

Režija:           Rouben Mamoulian

Uloge: Greta Garbo, John Gilbert, C. Aubrey Smith, Ian Keith, Elizabeth Young, Lewis Stone

Scenario:        Margaret P. Levino, Salka Viertel

Producent/i:   Walter Wanger

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Kraljica Christina

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

U raskošnoj, kostimiranoj drami Greta Garbo glumi švedsku kraljicu rastrganu između dužnosti i ljubavi, ali i suprotne seksualne orjentacije.

Zamislite da vam netko udjel novčić na kojem se nalazi vaša slika. Upravo to se dogodilo Greti Garbo u ovoj povijesnoj drami/romansi o švedskoj kraljici Christini (Greta Garbo) koja je još kao petogodišnjakinja preuzela krunu. Vladanje zemljom nije joj bilo odveć zabavno te je odlučila sreću potražiti među običnim pukom.

Uz pomoć velikog šešira i promijenjenog glasa prerušila se u muškarca kako bi se mogla nesmetano kretati. Dolazi do krčme u kojoj upoznaje španjolskog poslanika Antonia (John Gilbert) s kojim kasnije djeli sobu. Nedugo zatim otkriva Antoniju svoj pravi spol no spremačica to nije znala zatekavši ih zajedno u krevetu.

Film obiluje kontroverznim, homo-heteroseksualnim obratima koja su imala velike veze sa zbivanjima iza kamere. Film je, naime, baziran na istinitoj životnoj priči kraljice Christine koja je u 17. stoljeću vladala Švedskom. Ona je bila lezbijka dok je Garbina kraljica heteroseksualka no pozadina cijele priče je puno složenija.

U prvom djelu filma privlači ju grofica Ebba Sparre (Elizabeth Young), a svjedočimo i njihovom poznatom poljupcu. Iako to nije službeno potvrdila Greta Garbo je više voljela žene, a nagađa se da je jedna od nesuđenih scenaristica ovog filma bila njezina ljubavnica. Riječ je o Mercedes D'Acosta koja je zajedno sa Garbo radila na filmu no otpuštena je kao scenaristica iz razloga što je kraljicu prikazala kao lezbijku.

Razvoj filma u tom smjeru vidljiv je u prvoj polovici kada kraljica vrijeme provodi sa Ebbom Sparre, da bi se kasnije sukobila sa njom i prešaltala na Antonia. Konačno, na kraju je prisiljena izabrati između kraljevskog trona i života sa španjolskim poslanikom dok je u stvarnosti kraljica Christina birala između krune i Ebbe Spare. Ovo dovoljno govori o nedosljednosti producenata ili, ukoliko hoćete prodavanja filma pod biografski uz promijenjene ključne događaje. Usprkos svemu 'Kraljica Christina' je jedan od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih filmova u karijeri Grete Garbo.

i.k.