Tootsie - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tootsie

Tootsie

Tootsie (1982.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

116' komedija, romansa

Režija:           Sydney Pollack

Uloge: Dustin Hoffman, Jessica Lange, Teri Garr, Dabney Coleman, Charles Durning, Geena Davis, Sidney Polack

Scenario:        Larry Gelbart, Don McGuire

Producent/i:   Charles Evans Jr, Sydney Pollack, Dick Richards

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Tootsie

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.17
6
0.00

Kultna romantična komedija Sydneya Pollacka zbija šale na račun stereotipa i seksualnosti.

Iako nije osvojila Oscara za najbolji film, 'Tootsie' se okitila statusom ponajbolje komedije 1982. godine uz još 11 nominacija za tu prestižnu nagradu. Najveće zasluge za takav uspjeh pripadaju izvrsnom spoju ljudi ispred i iza kamere koje imamo prilike vidjeti na vrhuncu njihovih karijera. Svega toga ne bi bilo bez izvrsnog scenarija Larryja Gelbarta (M*A*S*H) i Murraya Schisgala kao ni bez čvrste režiserske ruke Sidneya Polacka.

Dustin Hoffman je Michael Dorsey, nezaposleni glumac teška karaktera koji žarko želi priliku kako bi se dokazao. Kada njegova djevojka Sandy (Teri Garr) ne prođe na audiciji za soap operu, Michael mijenja identitet te glumeći ženu uspije zadovoljiti producente. Sad kao Dorothy Michaels dobiva sporednu ulogu u soap operi 'Southwest General' i postaje instant zvijezda. Postaje vrlo blizak atraktivnoj Julie (Jessica Langa) u koju se smrtno zaljubljuje. To ga frustrira i predstavlja mu velik problem no nimalo nalik onome koji će se dogoditi kada se Julijin otac (Charles Durning) zaljubi u njegov alter ego.

Dustin Hoffman se nakon uglavnom dramaturških uloga po prvi puta pojavljuje u mainstream komediji no njegov nastup je i više nego upečatljiv. Pratimo Hoffmanove duele s cijelim spletom različitih likova. Svaki od njih u Michaelu vidi nešto drugo, dok on sa svakim komunicira na drugačiji, osobi primjereniji način.

Osim Hoffmana i Lange ne smijemo zanemariti ništa manje dobrog Billa Murraya u ulozi Hoffmanovog cimera. Iako je njegova uloga neusporedivo manja, Murray, složit ćete se, uspjeva dobro iskoristiti vrijeme provedeno na ekranu.

i.k.