Gorki mjesec - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gorki mjesec

Gorki mjesec

Bitter Moon (1992.)

Fine Line Features / Blitz film i video

138' drama

Režija:           Roman Polanski

Uloge: Hugh Grant, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Peter Coyote, Victor Banerjee

Scenario:        Roman Polanski, Gérard Brach, John Brownjohn, Jeff Gross, Pascal Bruckner

Producent/i:   Robert Benmussa

Zemlja:          Francuska, Velika Britanija

Linkovi: imdb

Gorki mjesec

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.47
19
0.00

Retrospektivna priča o nadasve neobičnoj vezi dvoje ljudi prepunoj sadizma i mazohizma koju ne preporučamo baš svakome.

Britanac Nigel Dobson (Hugh Grant) kreće na dugo putovanje u Indiju, zajedno sa ženom Fionom (Kristin Scott Thomas). Putuju luksuznim brodom sa krajnjim odredištem u Istambulu. U brodskom baru Nigel upoznaje Mimi (Emmanuelle Seigner), prekrasnu francuskinju koja sama pleše na podiju što njegova žena ne gleda sa odobravanjem. Ubrzo upoznaje i njezinog muža Oscara (Peter Coyote) prikovanog za invalidska kolica.

Njih se dvojica sve više zbližavaju dok mu Oscar otkriva pozadinu svoje veze sa fatalnom francuskinjom. Oscar je nekoliko godina proveo u Parizu nastojeći postati pisac sve dok nije postao opsjednut ženom koju je sreo u autobusu. Isprva ju je pratio da bi ju kasnije upoznao i započeo strastvenu vezu.

Ispostavlja se da je riječ o krajnje perverznom, bizarnom odnosu o čemu dovoljno govori scena u kojoj se Oscar valja po podu ispuštajući neartikulirane zvukove sa svinjskom maskom na glavi dok njegova draga poljeva mlijeko po sebi. Kroz druženja u Oscarovoj kabini Nigel saznaje sve više uznemirujućih detalja o njihovoj vezi.

Ovaj psiho triler Romana Polanskog teško možemo usporediti sa njegovim prijašnjim radovima no ukoliko se palite na bizarno i želite otkriti kako je Oscar završio u invalidskim kolicima navalite.

i.k.