Seks, laži i videovrpce - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Seks, laži i videovrpce

Seks, laži i videovrpce

Sex, Lies and Videotape (1989.)

Miramax Films, Showtime Networks

100' drama, romansa

Režija:           Steven Soderbergh

Uloge: James Spader, Andie MacDowell, Peter Gallagher, Laura San Giacomo, Ron Vawter

Scenario:        Steven Soderbergh

Producent/i:   Nancy Tenenbaum, Nick Wechsler, Morgan Mason

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Seks, laži i videovrpce

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.17
6
0.00

kis napraforgo13 19.10.2012 Ocjena recenzije : 5.0

IZVRSNO!

Odličan film s omiljenim mi glumcem Jamesom Spaderom - ovdje još prilično mladim, čak i zgodnim (mada mi to nikad nije bio kriterij)! Čini mi se da je bio i prvi u kojem sam ga gledala i "primio me se", kako bi se reklo. Kasnije sam pretraživala i gledala neke stvari iz filmografije uz, naravno, Boston Legal kojem se vraćam kad uspijem odvojiti vremena za sve sezone.
Dakle, mogu ga nazvati svojim najdražim ekscentrikom s ekrana. Ali ekscentrikom s pokrićem! Jamesa Spadera doživljavam kao izvrsnog karakternog glumca, uvjerljivog - s onom iskrom posebnosti koja ulogama daje dušu. Ne mogu se sjetiti da me negdje razočarao.
Sad, navedeni film mi je i u ponovljenim gledanjima izvrstan jer je to jednostavno dobro zamišljena i realizirana filmska priča temeljena na jakim dijalozima među problematičnim likovima. Bez bljutavog i neuvjerljivog raspleta, koji završava sretno, ali životno, a ne preglumljeno i plitko.
Naoko sretan brak žene (Ann) koja je u prisilnoj ulozi ljupke domaćice i ukrasa domu jednog lažljivog i arogantnog odvjetnika u usponu (John). Njezina iskrena i nekonvencionalna sestra (Cynthia) sklona seksualnim avanturama koja je trenutno u isključivo tjelesnoj vezi sa sesetrinim suprugom. Odvjetnikov prijatelj iz studentskih dana (Graham) u fazi priveremenog povratka i suočavanja s gradićem u kojem živi i propala bivša ljubav čije posljedice još uvijek osjeća kroz impotenciju koja traje godinama. Sjajno posloženi potpuno različiti karakteri koji do kraja filma shvaćaju uzroke svojih problema i nalaze rješenje. Seksualna komponenta višestruko je prisutna i obrađena kroz te različite karaktere. John nadograđuje svoje samopouzdanje stalnim varanjem supruge i seksualnim aferama. Cynthia istražuje granice vlastite seksualnosti i u tome je iskrena i spontana. Ann je zakočena, jasno je ubrzo, zato što nije uz pravog muškarca. Graham je impotentan i psihički zakočen u prošlosti. Privid kakve-takve sadržajnosti tog segmenta života održava snimanjem razgovora s različitim ženama koje njegovoj kameri povjeravaju vlastite intimne tajne.
Ann prestaje biti zakočena upravo uz impotentnog Grahama jer u njemu pronalazi sve ono što nije njezin suprug - duboku i iskrenu osobu kojoj treba pomoći, a time će pomoći i samoj sebi.
Naravno da sam kao žena jednostavno uživala dok arogantni John gleda snimku svoje "frigidne" supruge koja povjerava svoje misli, a kasnije i tijelo, impotentnom prijatelju sa studija prema kojem se John, kao i prema svima, odnosi s omalovažavanjem. Andie MacDowell također je, osim što je prelijepa, sjajna u ulozi Ann.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: