Hostel - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Hostel

Hostel

Hostel (2006.)

Lions Gate Releasing

95' horor, triler, psihološki

Režija:           Eli Roth

Uloge: Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson, Jan Vlasák, Barbara Nedeljáková, Jana Havlickova, Jennifer Lim, Rick Hoffman, Josef Bradna, Jana Kaderabková, Milda Havlas, Lubomir Bukovy, Takashi Miike, Patrik Zigo, Milda Jedi Havlas, Martin Kubacák

Scenario:        Eli Roth

Producent/i:   Boaz Yakin, Scott Spiegel, Quentin Tarantino

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site i trailer

Hostel

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.18
74
0.00

Ako uspijete film pogledati do kraja, prije sljedećeg putovanja ćete poželjeti kupiti bazuku. Predstavljamo svježu krvavicu Elija Rotha.

'Hostel' je novi uradak redatelja filma 'Cabin Fever', Tarantinovog štićenika i najboljeg diplomanta svoje generacije na njujorškoj filmskoj školi Elija Rotha. Ime Rothovog pigmaliona Quentina možete vidjeti i na špici filma jer je uradak 'presented by' Mr T, što će reći da je indie tata mata jedan od producenata tog filma čijem podnaslovu 'Full of Blood' naprosto morate vjerovati, i dobro se pripremiti (psihički i fizički), jer vas u kinu čeka film koji pobija onu danas dosta uvriježenu 'već viđeno'.

Priča ovog mučnog filma koji se službeno vodi pod 'horor' proizašla je iz pera samog Elija Rotha, a njen idilični početak na kojem trojica pomalo napornih backpakera, Ameri Paxton i Josh i Islanđanin Oli, uživaju u amsterdamskom coffee shopu i napušeni snatre o cicama i guzicama koje moraju podrpat prije povratka dosadnom mainstreamu, mogao bi figurirati i kao start za film tipa 'Deuce Bigalow – Europski Žigolo'.

No, stvari se i te kako zakotrljaju kad trojka (Jay Hernandez, Derek Richardson i Eythor Gudyonsson) susreće ruskog klinca koji im pokazuje vruće slike iz nekog hostela u Slovačkoj gdje ih navodno očekuje seksualni El Dorado. Opčinjeni viđenim, kreću 'pimpekom za kruhom' u zemlju za koju nikad prije nisu čuli.

Islanđanin Oli želi probati sve što mu se nudi, suzdržani astmatičar Josh sanja o tome da postane pisac (jedini u razgovoru prepoznaje riječ Prag uz uzvik Kafka!, što ga odmah pozicionira u načitaniji dio američkog svijeta), a Paxton nekako oscilira između njih dvojice. Čudni događaji počinju se dešavati već u vlaku gdje upoznaju čudnog i iritantnog lika s njemačkim naglaskom. U Slovačkoj, kako je i obećano, sve vrvi od cica i 'rođenih spremnih' djeva s istoka Europe koje im ničice padaju pod noge i nude sve što se zamisliti može.

Jedne večeri, baš dok se ostatak raspojasanog trija trese uz zvuke češkog popa iz osamdesetih, Paxton ispred lokalnog diska susreće poznanika iz vlaka. Ubrzo Oli nestaje, a u priču ulaze i dvije Japanke. Na tom mjestu scenarij počinje sve manje nalikovati 'Deuce Bigalowu', a sve više gnjusnoj potjeri iz Boormanova 'Deliverancea' iz 1972. Sve što u 'Hostelu' slijedi je totalno nepredvidljivo, mjestimično porazno po želudac, a otkrit ćemo samo da nadobudni trojac završava kao lovina za jedno bizarno internacionalno lovačko društvo u kojem lovi i slučajni poznanik iz vlaka, a samo jedan od nijih preživljava tu backpackersku turneju.

I za kraj, nekoliko trivija vezanih uz 'Hostel': redatelj se pojavljuje na početku u jednoj od cameo uloga, za film je potrošeno 150 galona krvi, što je tri puta više nego za prijašnju mu 'Kolibu straha', klaonica iz filma je zapravo jedna od praških umobolnica koja je navodno još u funkciji, a Roth i Tarantino su na islandskom festivalu, gdje je 'Hostel' premijerno prikazan, proglašeni vikinzima. Kritike su podijeljene, većina Rothu zamjera krvoločnost, a mi ćemo izdvojiti jednu dobru, i to Edwarda Douglasa sa Comingsoon.neta koji kaže: 'Zastrašujuća ekskurzija u najgoru noćnu moru u kojoj se nitko od nas nikad ne bi htio naći'.

p.h.