Manhattan - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Manhattan

Manhattan

Manhattan (1979.)

MGM / Continental film

96' komedija, drama, romansa

Režija:           Woody Allen

Uloge: Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Meryl Streep, Michael Murphy

Scenario:        Woody Allen, Marshall Brickman

Producent/i:   Robert Greenhut, Jack Rollins

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Manhattan

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.38
8
0.00

Dobri stari Woody Allen mrzovoljni je Njujorčanin u potrazi za romansom. I više nego uspješna suradnja s Diane Keaton započeta na 'Annie Hall' se nastavlja.

Woody Allen je Isaac, 42godišnji pisac TV scenarija koji živi na Manhattanu. Jednostavno rečeno Isaac je nezadovoljan životom. Zapeo je na poslu koji ne može smisliti dok mu se bivša žena lezbijka (Meryl Streep) odselila drugoj ženi te se bacila se u spisateljske vode. To ne bi bilo toliko strašno da njezina prva knjiga koju upravo piše ne govori o njihovoj turbulentnoj vezi.

U međuvremenu se okrenuo novoj vezi s prelijepom Tracy (Mariel Hemingway) koja ga jednostavno obožava, no osjećaj nije obostran, a ima i još jedan detalj vrijedan spomena. Ona je, naime, 17godišnjakinja zaokupljena školskim obvezama.

Do dramatičnog zaokreta u Isaacovom životu doći će kada ga najbolji prijatelj Yala upozna sa svojom ljubavnicom Mary (Diane Keaton), nadasve atraktivnom intelektualkom čiji nastup Isaac smatra odveć agresivnim i napadnim. Isaac se malo po malo zaljubljuje u Mary, ženu koja mu je po mnogočemu ravnopravna, a u suštini totalna suprotnost njegovoj Tracy.

'Manhattan' je jedan od Allenovih trademark filmova o temama o kojima naradije govori. Tako imamo neizbježno starijeg muškarca u potrazi za mladim mesom, propali brak i, naravno, preljub. To su samo osnove na kojima Allen gradi svoj film, no moramo posebno naglasiti značenje naslova. Ovo je zaista upečatljiva crno bijela razglednica Manhattana.

i.k.