Salvador - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Salvador

Salvador

Salvador (1986.)

MGM / Continental film

123' drama, ratni

Režija:           Oliver Stone

Uloge: James Woods, James Belushi, Michael Murphy, John Savage, Elpidia Carrillo

Scenario:        Oliver Stone, Rick Boyle

Producent/i:   John Daly, Derek Gibson, Gerald Green

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Salvador

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
6
0.00

Polubiografski film o iskustvima fotoreportera Richarda Boylea u ratom pogođenom El Salvadoru priskrbio je Jamesu Woodsu Oscara za najboljeg glumca.

Film Olivera Stonea baziran na istinitim događajima prati ljigavog novinara Richarda Boylea (James Woods) koji zaista nema sreće. Nastojeći promijeniti nešto u svom životu odlazi u revolucijom pogođeni El Salvador osamdesetih godina zajedno sa DJ-em Doctorom Rockom (James Belushi) iz San Francisca.

Dolaze u kaos, mjesto gdje se žene i djeca brutalno ubijaju što isprva veseli moralno slabog Boylea koji pak vidi veliku priliku za oživljavanje svoje potonule fotoreporterske karijere. Kako vrijeme prolazi, a filmovi prepuni krvi i užasa se pune. Do tada indiferentnog Boylea sve više uznemiruju prizori kojima svjedoči no to nisu jedini problemi s kojima će se suočiti.

Ulazi u neku vrstu partnerstva sa gerilcima koji preko njegovih slika žele svijetu poslati pravu sliku o ugnjetavanju. S druge strane su desničarski orjentirani militanti koji Boylea žele iskoristiti kao špijuna među pobunjenicima, a tu je i njegova novopečena domaća djevojka koju valja prevesti preko granice na sigurno.

'Salvador' se 1986. borio sa još jednim filmom Olivera Stonea u kategoriji najboljeg scenarija. Riječ je o daleko poznatijem 'Platoonu' no niti jedan od ta dva naslova nije osvojio zlatni kipić za razliku od Jamesa Woodsa koji je za ulogu Boylea zaslužio nagradu za najboljeg glumca.

i.k.