Syriana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Syriana

Syriana

Syriana (2005.)

Warner Bros.Pictures / ISSA film i video

126' drama, triler

Režija:           Stephen Gaghan

Uloge: George Clooney, Matt Damon, Christopher Plummer, Chris Cooper, Jeffrey Wright, Amanda Peet, William Hurt, Alexander Siddig, Akbar Kurtha

Scenario:        Stephen Gaghan, prema knjizi Roberta Baera

Producent/i:   Jennifer Fox, Michael Nozik, Georgia Kacandes, Steven Soderbergh

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site i trailer
imdb

Syriana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.52
25
0.00

johnny08 29.11.2012 Ocjena recenzije : 3.0

Syriana

Amerikanci su otkrili Bliski Istok! Barem kada je riječ o američkim filmašima, kojima je to čini se nova zlatna koka za iscrpljivanje raznih tema, koja bi trebala probuditi Amerikance i ukazati im na stvarno stanje stvari; no sve se to čini kao samo još jedan način kako profitirati na muci drugoga. U pitanju je nafta, u pitanju su američke firme, velike korporacije, njihovi kineski oponenti i u sredini naoko bogati emir, njegovi nasljednici i izvor njihova bogatstva koje prodaju najvećem ponuđivaču.
I opet Gaghan (scenarist 'Traffica'), u priču ubacuje pravu malu vojsku likova koji se na raznim razinama upliću u priču, pa tako imamo emire, prinčeve, odvjetnike, stručnjake za energiju, šefove korporacija, njihove radnike, CIA-u, Irance...Uglavnom ono što želim reći da Gaghan radi popriličnu zbrku od likova koje je nerijetko jako teško pratiti. Jako je teško ići u korak s filmom, a da u svakom trenutku znate tko nešto radi i zašto to radi. To je definitivno minus filma, kao i prilično nejasne pa čak i loše konture obiteljskih života lika Damona, Clooneya i Wrighta (pod nejasne, mislim potpuno nepotrebne za priču u cjelini). Čak bi išao i toliko daleko u kritici ovog filma da Gaghan ništa druge ne radi nego servira stvari koje svi koji iole prate vanjsku politiku znaju. I servira ih na prilično mlak način, što je u mojim očima nedovoljno za svu kritičku pohvalu i broj nagrada koji je ovaj film primio; pošto je vrlo lako nabrojati nemjerljivo više mana nego dobrih strana ovog djela. Moram reći da ne znam zašto je Clooney dobio Oscara za sporednu ulogu, pošto pamtim puno bolje njegove uloge u prošlosti, ali i puno bolje uloge koje je ostvario nakon ovog filma. Čini se da je jednoj takvoj super-zvijezdi dovoljno se pojaviti na ekranu s 15-ak kila viška, bradom od par tjedana i Akademijini glasači su kupljeni jer nikada nisu vidjeli takvo nešto od Clooneya.
U konačnici, 'Syriana' je ambiciozan film koji pada upravo zbog vlastitih ambicija, nejasne radnje kroz veliku većinu filma, ali i ne baš kvalitetne Gaghanove režije koji ne koristi niti glumački potencijal koji ima ispred kamere, niti svoju priču ne modificira potrebama filma kako bi dobio zanimljiv, brz i britak film. 'Syriana' je upravo suprotnost tome, sporo, konfuzno i zapelo na miksu između inteligentnog prikaza stanja i nedovoljne jačine udara na temu kojom se bavi.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

citadel 01.01.2009 Ocjena recenzije : 3.0

kvalitetno ali...

Film je vrlo dobar, kvalitetan, realističan, gluma odlična ali vrlo zahtjevan i DOSADAN film. Film je sniman za pojedince, odnosno za one koje zanima tematika korumpirane politike,rat za naftom, stanje na bliskom istoku...
Kao i večina i ja nisam dosta toga razumio u filmu, budući da sam ga površno pratio i samo očekivao akciju koje jedva da i ima. U ovome filmu se sve svodi na dijaloge i lica glumaca. Ovaj film se može i slušati a ne gledati i opet bi znali čitavu radnju filma.
Ipak svidjela mi se uloga strašno ozbiljnog i bradatog Georgea Clooneya, jedna od onih njegovih uloga koju savršeno mogu probaviti. Ovo djelo ima vrijednost da informira gledatelja o stvarnosti na bliskom istoku i ostalim segmentima, dok film kao društvena zabava totalno zastranjiva. Preporučam da film pogledate sami ako vas zanima gorenavedena tematika, ili ako su vam se svidjeli filmovi tipa Mighty Heart, The Kingdom, Three Kings.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

APP 16.04.2007 Ocjena recenzije : 1.0

Svaka litra je bitna

Ovaj prilično kompliciran film kojega je dosta teško pratiti govori o onome što manje-više svi znaju, a to je nesmiljena borba za prevlast i kontrolu nad svakom bušotinom nafte.
Mislim da se drugačije ovaj film nije ni mogao ispričati, jer ako se sve to želi prikazati realno onda to i ne može ispasti nikako drugačije nego komplicirano ako se zna da je tu umiješana politika, državno tužilaštvo, velike korporacije, CIA, islamski fanatici i tko zna tko sve ne.
Čim sam čuo da iza ovog filma stoji scenarist Traffica Stephen Gaghan(koji je po mom mišljenju maestralan film) i ovdje sam očekivao barem pribličnu kvalitetu. No međutim, ovdje smo dobili kvalitetan film, ali ipak koji nije u rangu Traffica. Razlog vidim u tome što je Gaghan, koji je i režirao ovaj film, ipak lošiji redatelj od Soderberga. Iako Gaghan zna složiti zanimljivu i napetu priču, to ipak treba znati i predočiti u film, a da pri tom se ne izgubi na kvaliteti i da se zadovolji gledatelja. Iako ovaj film nudi zanimljivu priču i odlične glumačke role, ipak se malo previše zakompliciralo što lako može zbuniti gledatelja koji na taj način lako izgubi interes za film.
Posebno mjesto u ovom filmu su odlične glumačke role. Posebno valja izdvojiti Clooneyja (zasluženi Oscar) koji se toliko podredio ovoj ulozi (čitaj:udebljao) da čovjek izgleda 15-ak godina starije. Valja izdvojiti i Damona u maloj, ali efektnoj ulozi energetskog savjetnika, koji sigurno ovu godinu već sada može ocijeniti kao uspješnu zbog svojih glumačkih izvedbi u ovom filmu i u (još jednom oskarovcu) ''Pokojnima''.
Film svakako pogledajte, i ne gubite nadu ako vam ne bude baš sve najjasnije, jer ipak se radi o kvalitetnom filmu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mary2611 03.01.2007 Ocjena recenzije : 2.0

????

ne znam šta reći jer uistinu nisam puno toga razumjela u filmu. niti nakon što sam pročitala radnju filma, pol toga mi nije jasno. ok, kužim temu filma-rat za naftu, al dalje od toga -?
previše politike, previše zapetljancije, previše likova, a čemu to sve kad puk običan narod opet neće shvatiti poantu - na koji način se sve vodi rat za naftu i na što sve utječe..
shvaćam neke okvirne crte o tome, al ovaj film me nije uputio dalje od toga i to mi je žao.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

crni sj. 06.09.2006 Ocjena recenzije : 2.0

dizela za 100kn molim?!

Ozbiljna politička drama u kojoj pratimo priče 3 amera i jednog arapa(CIA,poslovnjak,prognozer-USA;šljaker-Iranac?)gdje se sve vrti oko crnog zlata.
Film je htio pokazati nesavršenost novog svjetskog poretka i zašto samo sirotinja još uvijek umire za ideale.
Dobro svi znamo zašto arapski svijet ne podnosi "zapadnjake" i da kruha bez obzira na stalež,rasu i vjeru nikad nema za sve.Uvijek ćemo živjeti u svijetu predatora i plijena,to nam je u genima,bez obzira na inteligenciju,humanost,zdrav razum itd.
Atmosfera:4;dobar prikaz klasnih i religijskih razlika.
Slika:5
Zvuk:5;nemam šta dodati ili oduzeti.
Gluma:4;s obzirom na žanr vrlo dobra.Očekujemo da će netko poluditi ali ništa od toga.
Tema:4;sve se zna ali ipak se treba ponekad na to podsjetiti.
Poruka filma:Svijet je poludio;ljudi umiru od gladi i neimaštine,DAJ mi natoči za 100kn i uzeti ću orbit pepermint.
Ukupna ocjena:-4

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Menky 31.08.2006 Ocjena recenzije : 2.5

Loše

Film je, po meni, dosta loš i previše kompliciran. Previše je likova i događaja i ima puno toga što uopće nije bilo potrebno za ovaj film. Teško ga je gledati i nisam uopće uživao makar je odlično snimljen i ima odličnu glazbu. Film od kojeg sam očekivao jako puno a dobio jako malo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kiks 15.07.2006 Ocjena recenzije : 1.5

Dobar Clooney

Clonney je agent CIA-e,Dammon je neka vrsta investicijskog bankara i oni su svijetu spletki oko nafte.U jednom arapskom emiratu mladi nasljednik pokušava uvesti promjene u svoju zemlju,promjene koje pomažu narodu a ne razmaženoj političkoj eliti.Velikim američkim kompanijama naravno to nije u interesu ko i samoj zemlji i tajnim agencijama.Film je dosta težak,više ko klasični politički trileri 70-ih tako da ljubiteljima akcije sigurno nebude po volji.No svakak ga treba pogledati jer vjerujem da nije daleko od istine.solidna 4+

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: