Nemoguća misija 3 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nemoguća misija 3

Nemoguća misija 3

Mission: Impossible III (2006.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

126' akcija, avantura, krimi

Režija:           J.J. Abrams

Uloge: Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, Ving Rhames, Billy Crudup, Michelle Monaghan, Jonathan Rhys-Meyers, Keri Russell, Maggie Q, Laurence Fishburne, Simon Pegg, José Zúniga, Bahar Soomekh

Scenario:        Alex Kurtzman, Roberto Orci, J.J. Abrams

Producent/i:   Tom Cruise, Paula Wagner, Stratton Leopold

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Nemoguća misija 3

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.58
43
0.00

Tom Cruise se po treći put vraća se kao tajni agent Ethan Hunt u  akcijsko špijunskom trileru 'Nemoguća misija 3'.

Prošlo je deset godina od kada smo prvi puta imali prilike gledati pustolovine agenta Ethana Hunta u izvrsnom originalu redatelja Briana De Palme, nastalom prema tv seriji Brucea Gellera, te šest godina od solidnog i stilski nešto drugačijeg nastavka Johna Wooa. Ovaj puta špijun Hunt vraća  se pod redateljskom palicom redatelja J.J. Abramsa, kreatora tv serijala 'Alias' i 'Felicity'.
  
Prije svega valja spomenuti kako se je ovaj 150 mil. $ težak i rizičan projekt od samog početka grcao u problemima. Prema prvotnom planu M:I:3 se trebao snimati još 2004. godine, a datum premjere je bio određen za ljeto 2005. godine. No, kako je u posljednji trenutak zbog kreativnih razmjerica sa samim Cruiseom od režije odustao Joe Carnahan, snimanje filma je bilo odgođeno do daljnjega dok se ne pronađe novi redatelj. Cruise je tada, da bi popunio rupu u svome rasporedu, brže - bolje uhvatio za rukav Stevena Spielberga i snimio 'Rat Svjetova'.

Za to vrijeme Paramountu nije preostalo ništa drugo nego potražiti novog redatelja pa je nakon Carnahana izbor pao na Davida Finchera, no ni njegovo ime nije dugo ostalo vezano uz projekt jer je odustao kako bi se posvetio produkciji filma 'Lords of Dogtown'. U međuvremenu su i mnoga velika glumačka imena također otpala iz projekta, npr. Carrie-Anne Moss, čiji je lik izbačen iz filma kada je palicu preuzeo Abrams, Keneth Branagh, koji je trebao odigrati glavnog negativca, no odustao je jer su mu se odugovlačenja sa snimanjem poklopila sa već ranije dogovorenim projektom. U igri je bila i Scarlett Johansson te Thandie Newton, koja je trebala reprizirati ulogu iz prethodnog nastavka, ali je odustala kako bi se posvetila obitelji.

Uz bremenit pronalazak redatelja, jedan od glavnih problema odgađanja snimanja je bila i želja producenata da se dio filma snimi unutar zgrade njemačkog parlamenta, Bundestaga. Čak se neko vrijeme i činilo kako su filmaši dobili dozvolu za snimanje, no tvrdnja se ispostavila lažnom kada se o zabrani očitovao sam predsjednik Parlamenta.

U međuvremenu je redateljsku stolicu sjeo spomenuti  J.J. Abrams, koji je na projekt sa sobom doveo i jedan dio ekipe s kojom je već prije surađivao; scenariste Alex Kurtzman i Roberta Orcia, dvojac zaslužan za nekoliko epizoda 'Aliasa' te lanjske visokobudžetne filmove 'Otok' i 'Legenda o Zorrou', skladatelja Michaela Giacchinoa, koji je također radio na 'Aliasu', ali i projektima kao što je animirani film 'Izbavitelji', kao i neka glumačka imena s kojima je prije surađivao, poput Keri Russel i Grega Grunberga.

Uz ekipu iza kamere Abrams je, prema svojim riječima, donio i nešto drugačiji pristup toj franšizi. Više se fokusirao na likove, njihove međusobne odnose i emocionalnu vjerodostojnost u okvirima žanra. Usredotočio se je na to da istraži drugu stranu karaktera Ethana Hunta, čiji je lik iz temelja preoblikovan s ciljem da se priča fokusira na njegov karakter i privatni život. Unatoč takvom pristupu nije zanemario akciju, te je nimalo ne manjka.

Abrams je bio odlučan u namjeri da što veći broj akcijskih scena bude snimljen 'live', bez pretjerane uporabe specijalnih efekata. Cruise je, kao i na gotovo svim filmovima do sada, sam izveo velik broj kaskaderskih scena te je mjesecima trenirao ne bi li se fizički pripremio za potrebe snimanja.

Glavnog negativca i Cruisovog suparnika u filmu ovoga puta glumi Oscarovac Philip Seymour Hoffman, kojemu je, osim karakternog, ova uloga predstavljala i veliki fizički izazov, jer nikad ranije nije glumio u akcijskom filmu. Upravo su razradi njegovog lika, Owena Daviana, scenaristi posvetili posebnu pažnju, želeći ga učiniti najokrutnijim negativcem s kojim se je Ethan Hunt sukobio do sada. Ostatak glumačke ekipe sačinjavaju ponovno Ving Rhames kao Ethanov asistent i obiteljski prijatelj Luther Stickella, Simon Pegg, Maggie Q i Jonathan Rhys Meyers, kao članovi Ethanovog tima, Laurence Fishburne kao direktor IMF-a, Billy Crudup kao njegov pomoćnik te Michelle Monaghan kao Ethanova supruga.

Sama radnja treće misije ide otprilike ovako: Ethan Hunt više nije aktivan agent, već samo obučava nove IMF-ove agente, pritajio se i u međuvremenu oženio s Juliom, koju doista voli te želi da ta veza potraje, a i Juliini osjećaji su jednaki. Iznenada, Hunt dobiva zadatak da spasi otetu agenticu Lindsey, koju je on sam obučavao. Na žalost ne uspijeva u tome, ali uz pomoć svog starog prijatelja Luthera Strickella hvata krivca odgovornog za njezinu smrt; inteligentnog i tajanstvenog kriminalaca, bezdušnog međunarodnog trgovaca oružjem i informacijama - Owena Daviana. Davian uspijeva pobjeći s namjerom da se osveti Huntu preko njegove supruge. Hunt postaje sve zabrinutiji shvativši da nije sve kako se čini.

Film se je snimao na lokacijama u Rimu, Napulju i Kini, a koristio se i dom samoga redatelja Abramsa. Izvedba poznate glazbene teme Nemoguće misije, koju je za originalnu seriju skladao Lalo Schifrin (u prvom filmu 1996. izvodila je grupa U2, u nastavku 2000. Limp Bizkit) ovoga puta je pripala mladom glazbeniku Kanyeu Westu, dobitniku šest Grammya 2006. On je zajedno sa glazbenicima Twistom i Keishom Cole snimio i originalnu pjesmu 'Impossible' koja se može čuti u potpunosti na odjavnoj špici.

i.p.