Luzhinova obrana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Luzhinova obrana

Luzhinova obrana

The Luzhin Defence (2000.)

Sony Pictures Classics / Blitz film i video

106' drama, romansa

Režija:           Marleen Gorris

Uloge: John Turturro, Emily Watson, Geraldine James, Stuart Wilson, Christopher Thompson, Fabio Sartor, Peter Blythe, Orla Brady, Mark Tandy, Kelly Hunter

Scenario:        Peter Berry

Producent/i:   Jody Patton

Zemlja:          Velika Britanija, Francuska

Linkovi: imdb

Luzhinova obrana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Ekscentrični se šahist zaljubljuje u prelijepu, elegantnu aristokratkinju u filmu snimljenom prema noveli o šahu i ludilu.

Kasnih dvadesetih godina minulog stoljeća šahovski majstor Aleksandar Ivanovich Luzhin (John Torturo) dolazi u Italiju kako bi sudjelovao u partiji života. Riječ je o čudnom, pomalo ekscentričnom liku na kojeg su utjecale traume iz djetinjstva odnosno raspad braka njegovih roditelja.

U ne odveć sjajnim životnim okolnostima još je kao dječak razvio ljubav prema šahu te je na vidjelo izašao njegov izniman talent za tu igru u kojoj je pronalazio utočište i spas od stvarnih problema koji su ga mučili.

Po dolasku na poprište meča upoznaje prelijepu Nataliju (Emily Watson) koja će mu u potpunosti promijeniti život. Za njega ona predstavlja izlaz iz života na šahovskoj ploči u koji se potpuno povukao u strahu od vanjskog svijeta. Iako već obećana prikladnom proscu i Natalie sve više privlači Luzhin usprkos činjenici da dolaze iz potpuno različitih svjetova.

i.k.