John Turturro

28.02.1957 Brooklyn, New York, USA John Turturro

Miljenik braće Coen i Spike Leeja, porijeklom Sicilijanac, nije uspio zahvaljujući ljepoti, već ulogama čudaka u američkim nezavisnim filmovima.

John_Turturro

Fascinirali su ga filmovi već u djetinjstvu, pa je nakon završenog studija dobio stipendiju za prestižni Yale gdje je studirao dramu. Svoju karijeru započeo je u kazalištu gdje je zabilježio značajne rezultate. Jedna od najuspiješnijih predstava s Turturrom u glavnoj ulozi je 'Danny and the Deep Blue Sea' (1983) za koju je dobio nagradu Obie.

Prvi filmski nastup omogućio mu je legendarni Martin Scorsese s filmom 'Raging Bull' (1980) gdje je imao manju ulogu koja mu je otvorila vrata filmske industrije. Slijedećih godina čekao je novu priliku koja dolazi s 'The Exterminator 2' (1984) i 'The Flamingo Kid' (1984), a zatim se posvećuje filmovima 'To Live and Die in L.A.' (1985), 'Desperately Seeking Susan' (1985) i ponovo Scorseseovoj drami 'The Color of Money' (1986).

Iako se često pojavljivao u važnim filmovima tog doba, uključujući i Woody Allenovo djelo 'Hana i njene sestre' (1986), slavu i pozornost publike, kao i kritičara, uhvatio je pomalo zastrašujućim likom Heinza Sabatina bolesno zaljubljenog u susjedu Jodie Foster u drami 'Five Corners' (1987).
 
Tada postaje omiljen Spike Leejev glumac, uvijek prisutan u njegovim filmovima pa makar samo i glasom koji posuđuje psu Harveyu u 'Summer of Sam' (1999). Kada ga je Spike Lee prvi puta angažirao, što je bilo u provokativnom filmu 'Do the Right Thing' (1989), gdje portretira nervoznog Talijana, Pina, Turturra su konačno zapazile široke mase.

Svojim kameleonskim sposobnostima oduševio je Joela i Ethana Coena, pa ga angažiraju kao židovskog krimosa, muljatora i varalicu, Berniea Bernbauma, u drami 'Millerovo raskrižje' (1990), a iste godine  ponovno surađuje s Leejem kao pohlepni vlasnik kluba u 'Mo' Better Blues' (1990). Idući posao opet su mu omogućila braća Coen u filmu 'Barton Fink' (1991), a uloga intelektualca iz 1940-ih donosi mu nagradu najboljeg glumca u Cannesu.
 
Čini se da mu je tada baš krenulo jer i slijedeće godine osvaja na festivalu u Cannesu nagradu Zlatna kamera u kategoriji za prvi najbolji dugometražni film, sa svojim scenarističkim i redateljskim prvijencem 'Mac' (1992) u kojem se na kratko pojavljuje i kao glumac.

U međuvremenu je odglumio potpuno suprotan lik Pinu, ali ponovo u Spike Leejevom 'Jungle Fever' (1991) gdje glumi mladića kojem rasa ne predstavlja kamen spoticanja u sklapanju prijateljstva. 1993. se pojavljuje u sporednoj ulozi u filmu Petera Weira, 'Feerless', a zatim u Robert Redfordovom izdanju skandala iz pedesetih godina koji je pratio kvizove na TV-u, 'Quiz Show' (1994).

Uslijedila je glavna uloga krutog čovjeka koji otkriva radost i spontanost u Tom DiCillovom 'Box of Moonlight' (1996), a zatim se ponovno udružuje, prvo sa Spike Leejem u 'He Got Game' (1998), a zatim i s braćom Coen u 'The Big Lebowski' (1998). Još jednom je poželio stati iza kamere pa se posvetio pisanju, režiranju, produciranju i glumi u komediji 'Illuminata' (1998) gdje se pojavljuju Christopher Walken i Susan Sarandon, a Turturrova žena Katherine Borowitz glumi njegovu ženu, baš kao i u stvarnom životu.

Cijelo vrijeme radi u kazalištu, a najznačajnije predstave su 'The Resistible Rise of Arturo Ui' (1991) i 'Waiting for Godot' (1998).

Posljednjih godina nije se ništa bitno promijenilo, John Turturroa i dalje zanimaju uloge freekova, pogotovo u kombinaciji s braćom Coen, a jednu takvu ostvario je u 'O Brother, Where Art Thou?' (2000). 2003. glumi manju ulogu u Peter Segalovoj komediji 'Anger Menagement' (2003), a zatim portretira psihopatu koji tvrdi da mu je poznati pisac Mort Rainey (Jonny Deep) ukrao ideju za priču, ali je promijenio kraj. Radi se o filmu 'Secret Window' (2004) koji je nastao po romanu Stephena Kinga 'Secret Garden'.
 
Supruga Katherine Borowitz, s kojom je u braku još od 1985. je majka njegova dva sina, Amedea, koji je došao na svijet 1990. i Diega, koji se rodio 2001.