Libertine - otrov za žene - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Libertine - otrov za žene

Libertine - otrov za žene

The Libertine (2005.)

Entertainment Film Distributors, The Weinstein Company / Blitz film i video

114' drama, biografski, povijesni

Režija:           Laurence Dunmore

Uloge: Johnny Depp, Samantha Morton, John Malkovich, Rosamund Pike, Tom Hollander, Johnny Vegas, Kelly Reilly, Jack Davenport, Richard Coyle, Francesca Annis

Scenario:        Stephen Jeffreys, prema vlastitoj drami

Producent/i:   Lianne Halfon, John Malkovich, Russell Smith

Zemlja:          Velika Britanija, SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Libertine - otrov za žene

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.35
23
0.00

Shaner 14.01.2007 Ocjena recenzije : 4.0

Close your eyes

Libertine je izvrstan film koji se može sažeti u tri scene: uvodna, odjavna i jedna, ujedno najbitnija scena, smještena usred filma. Scena koju mnogi možda nisu ni zamijetili, neki su je zaboravili čim je film završio, a neki je se sjećaju ali joj nisu pridali nikakvu važnost.
Libertine je film o Johnu Wilmotu, drugom vojvodi od Rochestera. U uvodu on govori da nam se neće svidjeti na početku i biti će nam sve gori kako film bude odmicao, dok na kraju tihim glasom pita "Do you like me now?", gotovo moleći da mu odgovorimo potvrdno. Potvrdan odgovor je njegova posljednja nada za spas, ali uzaludna. Nije on to što nam se sviđa, sviđa nam se što mi nismo na njegovom mjestu.
Libertine je film o Johnu Wilmotu, drugom vojvodi od Rochestera…ali samo prividno. Njegovo ime, prezime, titula nisu bitni. To je film o čovjeku koji je odvojen od svijeta. Kada bi nam se svidio on svidjelo bi nam se biti odvojen, biti sam. Zato nam i kaže "I do not want you to like me.". On zna kako je to biti sam…i ne osjećati niti jednim svojim osjetilom.

Koja je ono scena bila….

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Christiana 14.01.2007 Ocjena recenzije : 3.67

Sviđaš nam se, Rochesteru

Da je Johnny Depp u ulozi Johna Wilmota, drugog vojvode od Rochestera, sjajan - istina je. Da se u svojoj izvedbi na trenutke oslanja na lik Jacka Sparrowa - također je istina. No kako spomenuti likovi imaju neke zajedničke karakterne crte, teško je Deppu išta zamjeriti. Ipak, moram reći da je ostao u sjeni Samanthe Morton. Svi su zapravo ostali u njenoj sjeni, čak i veliki John Malkovich. Ona kao da uopće ne glumi, kao da prestaje biti ona i naprosto postaje lik koji glumi - a ovo nije prvi put da se takvom pokazala. Ona nije samo vodeća glumica londonskog kazališta iz 17. stoljeća, ona je vodeća glumica danas. I nije važno što svojim izgledom nije diva, jer divom ju čine talent i karizma - baš kao i njen lik, Elizabeth Barry.
"The Libertine" je film vrhunskih glumačkih izvedbi i odlične režije. Samo u jednom trenutku me scenarij razočarao, u trenutku kada Rochester uspoređuje sebe s planetom i njegovom orbitom, jer mi je teško povjerovati u takav način razmišljanja u vremenu koje još uvijek odbija astronomiju. No, na stranu s cjepidlačenjem, ovaj film nije biografija ni polubiografija, već sama duša vojvode od Rochestera. Taj čovjek nije razvratnik, on je nesretni buntovnik. U onom vremenu za njega nema mjesta (s te strane, njegova bi usporedba s planetom zapravo mogla imati simbolično značenje), zato se i ne može pronaći, ali se i dalje uporno uzalud traži na krivim mjestima: u boci i ispod suknje. Stoga se pitam jesu li hrvatski prevodioci uopće pogledali film, jer Rochester nije "otrov za žene", već za samoga sebe.
Pogledajte film i dobro razmislite što ćete odgovoriti kad vas ovaj bludnik s čašom u ruci upita: "Do you like me now?"...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

VIP 16.09.2006 Ocjena recenzije : 2.5

Johnny Depp kao nije dovoljan

Film o razbludnom, liberalnom i neukrotivom pjesniku iz "zlatnog" vremena britanske imperije kojega je kralj Charles II cijenio, film je koji se pokušava osloniti samo na Johnnya Deppa. I film usojeva u tomu, ali osim sjajnog Deppa, koji pokazuje da spada u sam glumački vrh, nema ništa previše zanimljivo u filmu. Isprika, uvod u film nije loš, ali je također baziran samo na Johnnyevom liku.
Tako da će ovaj film ostati samo zapamćen kao kostimirana drama u kojoj Depp ostvaruje jednu od svojih boljih uloga u karijeri, ali to je - to.
Ocjena: 3

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: