Sjeverna zemlja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sjeverna zemlja

Sjeverna zemlja

North Country (2005.)

Warner Bros. / ISSA film i video

126' drama

Režija:           Niki Caro

Uloge: Charlize Theron, Brad Henke, Frances McDormand, Jeremy Renner, Sissy Spacek, Woody Harrelson, Sean Bean, Michelle Monaghan, Richard Jenkins

Scenario:        Michael Seitzman

Producent/i:   Nana Greenwald, Helen Bartlett, Doug Claybourne

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Sjeverna zemlja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.75
8
0.00

Charlize je ovoga puta uskočila u kožu Eveleth Mines, žene poznate po prvoj velikoj tužbi za seksualno napastovanje u Americi.

Samohrana majka Josey Aimes (Charlize Theron) sa dvoje se male djece vraća u rodni grad u sjevernoj Minnesoti nakon bračnog brodoloma. Povratak u sredinu u kojoj je odrasla iznimno je težak prije svega zbog negodovanja stanovništva koje ju vrijeđa i proziva kurvom. Čak i rođeni otac (Richard Jenkins) drži da je obitelji donjela veliku sramotu. 

Glavni izvor prihoda tamošnjeg stanovništva su rudnici u kojima radi većina muškaraca. Riječ je o teškom, opasnom poslu no tamošnje je življe naviklo na rad, a ni plaća kao ni društvo nisu loši.

Uz potporu stare prijateljice Glory (Frances McDormand), jedne od rijetkih rudara nježnijeg spola, i sama uzima kramp u ruke i zapošljava se u rudniku. Muškarci ne gledaju sa odobravanjem na konkurenciju žena za koje drže da im nije mjesto u rudniku. Odnos stare garde prema ženama sve je samo ne prijateljski na što se ne osvrće nitko osim Josey koja sve teže trpi maltretiranja.

Osim toga Josey muči težak odnos sa ocem rudarom, prijateljstvo s Glory nalazi se na kušnji, a tu je i mlada kćer i osjetljivi sin u problematičnim tinejdžerskim godinama. Na površinu će izaći i neke nimalo lijepe stvari iz prošlosti što će shrvanu Josey dovesti na sam rub.

Njezina krvava borba dovesti će do prve velike tužbe za seksualno napastovanje u Americi 1984. godine. Taj je slučaj poslužio kao inspiracija za film Nici Caro koja se proslavila sa 'Whale Riderom' u kojem je ispričala priču o odlučnoj mladoj ženi u borbi protiv tradicionalnih muških stereotipa.

i.k.