Woody Harrelson

23.07.1961 Midland, Texas, SAD Woodrow Tracy Harrelson

Evoluirao je od miljenika TV publike do traženog filmskog glumca koji se najbolje snalazi u akcijskim komedijama.

Woody_Harrelson

Publika ga je zapazila još davne 1985. godine kada se pojavio u ulozi Woodyja Boyda, simpatičnog i tupavog konobara, u legendarnoj humorističnoj seriji 'Kafić Uzdravlje' koja se snimala punih osam godina. Njegov prvi filmski zadatak bila je sporedna uloga u komediji 'Wildcats' (1986).

Dobar posao odradio je u romantičnoj komediji 'Doc Hollywood' (1991) uz Michaela J. Foxa. Njegova filmska karijera doživjela je procvat kada dobiva prvu glavnu ulogu u velikom projektu, Ron Sheltonovim 'Velikim haklerima' (1992). Harrelson ovdje glumi uličnog košarkaša koji se udružuje s još jednim kolegom (Wesley Snipes) kako bi zaradili veliku lovu. Film je postao hit i poprilično zaradio na kino blagajnama. I dalje se pokušavajući riješiti svog televizijskog alter ega, konobara Woodyja s kojim ga je publika još uvijek poistovjećivala, glumio je ljubomornog supruga Demi Moore u romantičnoj drami 'Nemoralna ponuda' (1993). Lošiju je izvedbu ponudio u akcijskoj komediji 'The Cowboy Way' (1994).

Sa Oliverom Stoneom surađivao je na snimanju akcijskog krimića 'Rođeni ubojice' (1994) gdje je utjelovio lik ubojice Mickeya Knoxa. Godinu kasnije ponovno surađuje sa Snipesom u krimi komediji 'Money Train' no film nije polučio uspjeh ni kod kritike, ni kod publike. I sam Harrelson je za novine Daily News izjavio da mu je taj film najmanje drag od svih koje je ikad snimio te da ga je to iskustvo poučilo da više ne prihvaća uloge isključivo radi novca.

1996. godina bila je iznimno plodna za Harrelsona, naime snimio je čak tri uratka, to su 'Kingpin', 'Sunchaser' i 'Narod protiv Larryja Flinta'. Prva dva nisu bila baš upečatljiva, dok je trećeg kritika ishvalila, ali usprkos tome publika nije pohrlila u kina. Pojavljuje se zatim u manjoj ulozi TV novinara u filmu 'Welcome to Sarajevo' (1997). Zablistao je 1998. godine odlično portretiravši Big Boy Matsona u romanci 'The Hi-Lo Country'. U 'Edtv' (1999) vratio se komediji kao brat Matthewa McConaugheya.

Udružio se s Antoniom Banderasom i Lucy Liu kao potrošeni boksač koji pokušava obnoviti svoju karijeru u filmu 'Udri do kosti' (2000). Zaredao je dvije sporedne uloge u Sandler-komediji 'Anger Management' (2003) i 'Mrzi me' (2003), no u to vrijeme više se pojavljivao u tisku zbog prelaska na vegansku prehranu i zbog propagiranja zaštite okoliša. Glumio je i FBI-jevog agenta koji lovi kradljivca nakita (Pierce Brosnan) u filmu 'Nakon sumraka' (2004).

Harrelson je muž Julianne Moore u 'The Prize Winner of Defiance, Ohio' (2005), a zatim prihvaća angažman Roberta Altmana za 'Najluđi radio show' (2006). Slijedi 'Nema zemlje za starce' (2007) braće Coen, apsolutni hit godine koji je zadivio kritičare i privukao publiku te osvojio četiri nagrade Oscar. Sporednu ulogu odigrao je i u urnebesnoj komediji s Willom Ferrellom, 'Polu profesionalac'. U drami 'The Messenger' odigrao je vrlo zahtjevnu, ali i hvaljenu ulogu vojnika koji obavještava obitelji o smrti njihovih najmilijih. Ipak, još uvijek glumi i u zabavnim filmovima, pa u filmu katastrofe '2012' glumi otkačenog teoretičara zavjere, a u 'Dobro došli u zemlju zombija' je pravi lovac na zombije!

Bio je u vezi sa slavnom Glenn Close 1991. godine no ljubav je trajala samo pet mjeseci. Glumeći na Broadwayu upoznao je glumicu Penelope Ann Miller s kojom je također izlazio nekoliko mjeseci. Ima tri kćeri, Deni, Makani i Zoe, sa sadašnjom suprugom Laurom. Zanimljivo je da je jednom prilikom priznao da je imao problema sa ovisnošću o seksu, a oduvijek se zalagao za legalizaciju marihuane, možda zato što je i sam bio uhićen za posjedovanje marihuane 1996. godine. Jede samo sirovu ili sušenu hranu jer smatra da se kuhanjem ubija sve ono najbolje u hrani.