Kuća na jezeru - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kuća na jezeru

Kuća na jezeru

The Lake House (2006.)

Warner Bros / Blitz film i video

105' drama, romansa, ZF

Režija:           Alejandro Agresti

Uloge: Keanu Reeves, Sandra Bullock, Dylan Walsh, Shohreh Aghdashloo, Ebon-Moss Bachrach, Willeke van Ammelrooy, Christopher Plummer, Lynn Collins, Mike Bacarella, Kevin Brennan, Frank Caeti, Scott Elias, Lori Ann Gerdisch, Michael Andrew Gorman

Scenario:        David Auburn, Eun-Jeong Kim

Producent/i:   Doug Davison, Roy Lee

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Kuća na jezeru

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.57
46
0.00

Sandra Bullock živi u 2006. Keanu Reeves u 2004. Unatoč toj sitnoj prepreci njih dvoje se zaljubljuju. Može li ih poštanski sandučić nekim čudom spojiti?

'Kuća na jezeru' remake je iznimno hvaljene SF romanse 'Siworae' (tal, 'Il Mare') južnokorejskog redatelja Hyun-seung Leeja iz 2000. Argentinski redatelj Alejandro Agresti i scenarist, Pulitzerom nagrađeni David Auburn uglavnom su se držali originalnog scenarija Eun-Jeong Kima, pa se 'Lake House' scenaristički malo razlikuje od originala. Za glavnu mušku ulogu prvotno je bio odabran John Cusack koji je ulogu odbio, pa je na njegovo mjesto uskočio Keanu Reeves, a Agresti odlučio opet zahuktati kemiju na relaciji Reeves-Bullock koja je začeta 1994. u 'Brzini'.

Osjetivši da je vrijeme za promjenu, dr. Kate Forster (Sandra Bullock) napušta predgrađe Illinoisa i prihvaća posao u bolnici u Chicagu. Zbog preseljenja mora napustiti prostranu i pomno dizajniranu kuću s pogledom na jezero. U sandučiću ispred kuće ostavlja poruku novom stanaru, talentiranom, ali frustriranom arhitektu Alexu Wyleru (Keanu Reeves) objasnivši mu kako nije odgovorna za tragove životinjskih kandži na ulazu u kuću. No, Alexa dočekuje drugačija slika: kuća je zapuštena i prašnjava, a spomenutih tragova nema. Za Alexa ta kuća ima posebno značenje jer ju je izgradio njegov otac, renomirani arhitekt (Christopher Plummer) koji je zbog posla zapostavljao obitelj.

Isprva Alex zanemari poruku, no kad par dana kasnije krene bojati okućnicu, pred njim iskrsne pas lutalica i ostavi tragove kandži baš tamo gdje je Kate rekla da se nalaze, pa odgovori na njenu poruku. Njih dvoje se počnu dopisivati i slučajno otkriju da se neki datumi ne poklapaju. Kod Alexa je 14. travnja 2004, a kod Kate isti datum, ali 2006. Kroz dopisivanje, njih dvoje se polako zaljubljuju, pa se požele susresti. No, osim par kilometara, dijeli ih i dvije godine vremenske distance, a jedina poveznica njihovih života je poštanski sandučić ispred kuće na jezeru.

Za razliku od originala, 'Kuća na jezeru' nije se proslavila na recenzentskim punktovima. Loši glasovi uspoređuju filmsku priču sa storijama iz petparačkih romana, s tim da je ljubav između dvoje bezličnih protagonista totalno bez strasti, nazivaju SF premisu na kojoj se temelji film (poštanski sandučić kao vremenski usjek) blesavom i, na kraju, cijeli film uvredom za gledatelje. Ipak, ima i dobrih kritika, posebno je hvaljen soundtrack filma (Prince, Mark Everett, Rachel Portman, Paul van Brugge) i fotografija, a Roger Ebert (Ebert & Roeper) jednostavno se izrazio: 'Slatko je i pali'.

p.h.