Dina: Pješčani planet - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dina: Pješčani planet

Dina: Pješčani planet

Dune (1984.)

Universal Pictures

137' akcija, avantura, ZF

Režija:           David Lynch

Uloge: Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Kenneth McMillan, José Ferrer, Sean Young, Sting, Max von Sydow, Jürgen Prochnow, Silvana Mangano, Everett McGill, Freddie Jones, Richard Jordan, Linda Hunt

Scenario:        David Lynch

Producent/i:   Jose Lopez Rodero, Dino de Laurentiis, Raffaella De Laurentiis

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDb

Dina: Pješčani planet

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.91
11
0.00

John Doe 11.07.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Dune

Moram priznati da pri prvom gledanju filma - a to je bilo poprilično davno, 80 i neke - nisam imao pojma što me očekuje, niti sam poznavao rad Davida Lyncha (mislim da je tada friško izišao "Plavi baršun"), niti romane Franka Herberta. I kao dječarac zadivljen hipnotičkim potencijalima Kubrickove "2001: odiseje u svemiru", očaralo me i Lynchovo nadrealno poigravanje u okvirima SF-avanture. Priča je ostala poprilično nejasna, ali to nije bilo bitno, kao što to neće biti bitno dok budem gledao remek-djela "Twin Peaks" (serija) i "Mulholland Drive" ili najekstremniji primjer, podcijenjeni "Lost Highway". Pročitao sam Herbertov predložak, sve poslagao u glavi i nastavio gledati Lynchov uradak čisto kao njegov film, bez nostalgičarskih osvrta na roman po kojem je nastao.
Po svemu, to je trebao biti megahit. I to bi i bio da ga je radio drugi redatelj, ali David Lynch niti je tip za blockbustere niti tip koji igra by the book. Njegov svijet je određen isključivo njegovim pravilima i on ga se vjerno drži i u svojim filmovima.
"Dina" je tako ostala u praznom prostoru između zabave i arta, između znanstvene fantastike i nadrealizma, između priče i košmara. Niti je to filmska katastrofa, niti je remek-djelo, kako su ga neki pozni štovatelji lika i djela meštra Lyncha pokušali prikazati. "Dina" je naprosto neobičan film ne za bilo čiji ukus, s očitim manama, kao i s bizarnim vrlinama, među koje bih čak uvrstio redateljevo poigravanje s naracijom (koje, zapravo, ima i u romanu, samo nešto urednije uklopljene). Da je Lynchova "Dina" dobar film potvrđuje i nedavno snimljena serija koja je blijeda dosada u odnosu na film, iako se vjernije držala književnog predloška.
Srećom, neuspjeh filma nije dugoročnije zaustavio Lynchovu karijeru, pa je već nekoliko godina kasnije snimio već spomenuti, izvrsni triler "Plavi baršun", a nedugo potom i životno djelo, hvaljenu, pa neopravdano osporavanu TV-seriju "Twin Peaks" (kad će to kod nas na DVD?!!!).

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

captain 07.01.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Jako dobro

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: