Istinite laži - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Istinite laži

Istinite laži

True Lies (1994.)

Lightstorm Entertainment/Continental Film

144' akcija, komedija, romansa

Režija:           James Cameron

Uloge: Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold, Tia Carrere, Art Malik, Bill Paxton, Eliza Dushku, Grant Heslow, Marshall Manesh

Scenario:        James Cameron, Claudea Zidi, Simon Michaël i Didier Kaminka

Producent/i:   Robert Shriver, Rae Sanchini, Lawrence Kasanoff

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDb

Istinite laži

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.38
16
0.00

Leone 17.07.2007 Ocjena recenzije : 3.0

Špijunske bračne vode

Brak je dosta česta tematika filmova. Kad pogledate, imate filmove o rastanku, nastanku, pravljenju djece, odrastanju djece. Ali kada se film o braku radi u 90-ima, kada su akcijski filmovi bili na vrhuncu, i još imate Arnolda Schwarzneggera kao glavnog glumca, morate dobiti jedan jako uvrnut scenarij. A James Cameron (da taj James Cameron, on vam piše i scenarije, kao što je Rambo 2 – koji je u originalu puno bolji – pogledajte na imsdb.com) stvarno zna napisati dobar akcijski scenarij. Tako cool rečenice, situacije, likovi, radnja,... Odlično.
Ovdje pratimo dvostruki život Harryja Taskera (Arnie) koji se ženi (Jamie Lee Curtis) prodaje kao prodavač računala, a u stvarnosti je superšpijun koji bri žene, lovi zlikovce i čuva nas male, obične smrtnike. Kada posumnja da ga žena vara, Harry odluči se malo s njome poigrat, ali time započne luda bračno-špijunska avantura dje ni sami likovi ne znaju tko koga laže, kako i sam naziv film govori.
Naravno, Cameron odlično koristi vidljivo visok budžet koji je film imao, napete i eksplozivne akcijske scene gledatelju ne daju ni da trepne. Kao predah od akcijskih scena imate odlične humorne situacije (npr. kada Arnie naredi ženi da ga zavede, a ona a misli da zavodi nekog ludog zločinca) Sporedni likovi u interpretaciji Toma Arnolda i Billa Paxtona daju predah glavnim junacima, a standradni bliskoistočni teroristi daju dojam da se radi o lagano šundastom i kičastom djelu. Ali nemojte da vas scena kada Arnie jurca i ubija sve što se miče i diže u zrak sve što vidi, a mišići mu se tresu uz pucanje Kalašnjikova. Kad bolje pogledate, što se desilo kada su Arnie i Cameron surađivalo prije? Terminator 2. Jedan od najboljih akcijskih filmova svih vremena. Tako preporučam da si date oduška i pogledate ovaj film koji je stvarno pravo osvježenje za ove vruće ljetne dane.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

APP 11.06.2007 Ocjena recenzije : 5.0

Uz Camerona Arnie je uvijek najbolji

Nedavno sam (opet) pogledao ovaj film koji me uvijek ponovo oduševi. Riječ je sigurno o jednom od najboljih akcijskih filmova, ali isto tako i akcijskih komedija, te zasigurno jedna od najboljih (ako ne i najbolja) Arniejeva glumačka rola. A sve to zahvaljujući Cameronu.
Nakon što se nije baš proslavio sa ''Posljednjim akcijskim junakom'' gdje je htio dodati komičnu stranu likovima koje glumi, Arnie se okrenuo Cameronu da pokuša ponovo, znajući da ovaj ne može pogriješiti. I nije.
Film je krcat non-stop izmjenom akcije, specijalnih efekata, spektakularnih akcijskih scena, te odličnih komičnih situacija u kojima su se vodeći glumci odlično snašli. Arnie je svoj posao odradio odlično, Tom Arnold kao njegov šaljivi partner je urnebesan, Paxtona je zanimljivo vidjeti u simpatičnoj ulozi ''wanna-be spy'' varalice, a posebna priča je Jamie Lee Curtis. Osim što se odlično snalazi i u akcijskim scenama (scena kada je izvlače iz auta koji pada je odradila sama) i u komičnim, a i izgleda odlično. Scena plesa pred Arniejem je sigurno jedna od onih po kojima će se ovaj film pamtiti.
Sama radnja filma niti nudi nešto novo, niti ima previše smisla, ali u ovom filmu to nitko neće ni primjetiti, jer sve se odvija tako brzo da gledatelj jednostavno nema vremena razmišljati o protekloj sceni. Posebno bih istaknu akcijske scene koje su spektakularne, a istovremeno i originalne (potjera na konju, tučnjava u WC-u, završni obračun sa vojnim zrakoplovima i sl.)Valja također istaknuti mnoštvo zgodnih i zanimljivih detalja u filmu. Uvodna scena koja je kao kao stvorena za uvod nekog Bondovog filma, te mnoštvo odličnih rečenica poput: ''Udala sam se za Ramba'' ili ''Da li si ubio koga? Jesam, ali svi su bili loši.''.
Svakome ljubitelju dobrih akcijskih filmova ovaj film toplo preporučam ne samo da pogleda, nego da obavezno ima u svojoj filmskoj kolekciji.
P.S.: navodno se trebao snimati i nastavak, ali zbog Arniejeve političke karijere sve je još uvijek pod velikim upitnikom.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: