Posljednji tango u Parizu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Posljednji tango u Parizu

Posljednji tango u Parizu

Ultimo tango a Parigi (1972.)

United Artists Films

136' drama, romansa

Režija:           Bernardo Bertolucci

Uloge: Marlon Brando, Maria Schneider, Maria Michi, Jean-Pierre Leaud, Massimo Girotti, Catherine Allégret, Gitt Magrini, Darling Legitimus, Catherine Sola

Scenario:        Bernardo Bertolucci, Franco Arcalli

Producent/i:   Alberto Grimaldi

Zemlja:          Italija, Francuska

Linkovi: IMDb

Posljednji tango u Parizu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
5
0.00

Paul je četrdesetpetgodišni Amerikanac, koji luta Parizom u teškoj depresiji zbog supruginog samoubojstva.

Dvadesetogodišnja Francuskinja Jeanne je iz ugledne građanske obitelji i u potrazi je za stanom. Za dva tjedna se udaje za mladog filmskog redatelja Toma. On o njoj snima film i zbog toga je sa svojom filmskom ekipom slijedi gotovo na svakom njenom koraku.

Jeanne ode pogledati jedan veliki prazni stan i u njemu zatekne Paula. Ne predstave se jedan drugom, samo progovore nekoliko riječi i nakon toga se bace jedan na drugoga i započnu divlji spolni odnos, što Paulu predstavlja bijeg od mučne stvarnosti. Dogovore ponovni susret, pod uvjetom da nikad jedno drugome ne kažu ime.

Paul živi u malom hotelu i tamo ga posjeti majka njegove preminule supruge Rose. Ona pokušava shvatiti zašto joj se kćer ubila na tako krvav način. No njihov susret završi nervozno i u sukobu. On se nastavi sastajati s Jeanne i veza im postaje sve intenzivnija, bez obzira na to što ne znaju ništa jedan o drugome. I ta veza završava tragično nakon jednog tanga.