U potrazi za Fidelom - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      U potrazi za Fidelom

U potrazi za Fidelom

Looking for Fidel (2004.)

Karma Films Spain

63' dokumentarni

Režija:           Oliver Stone

Uloge: Fidel Castro, Oliver Stone, Juanita Vera, Miriam Laeba, Claudia Marquez Linares, Osvaldo Payá, Blanca Reyes, Vladimiro Roca, Elizardo Sanchez

Scenario:        Oliver Stone

Producent/i:   Fernando Sulichin, Alvaro Longoria

Zemlja:          Španjolska

Linkovi: IMDb

U potrazi za Fidelom

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

'U potrazi za Fidelom' je svojevrsni nastavak Stoneovog dokumentarca 'Komandant'

'Comandante' je nastao u tri dana koja je Stone proveo kod Castra početkom 2002. godine. No, vrijednost filma je srozao sam Castro, kada se njegova vlada obrušila na opoziciju i uhitila 75 političkih disidenata, te pogubila tri čovjeka pod optužbom da su ukrali trajekt kako bi se dokopali SAD-a. A osim toga, u 'Komandantu' je previše pažnje posvećeno samom redatelju, tako da bi se neupućeni gledatelj mogao zapitati: Tko je stari bradonja kraj Stonea?

U filmu 'U potrazi za Fidelom', snimljenom prošlog svibnja, Stone je ponudio puno uravnoteženiji portret 76-godišnjeg kubanskog diktatora. I nakon 45 godina na čelu jedine komunističke države na zapadnoj hemisferi, Castro zrači grandioznošću začinjenom retorikom 'moje ruke su vezane'. Kada mu Stone preko prevoditelja postavi pitanje o dugotrajnom režimu, mudri Fidel odgovara: 'Nemam ja moć. Narod ima moć.' Stari majstor.

U vjerojatno najdojmljivijem dijelu filma, Stone pred Fidelom ispituje osmoricu uhićenih muškaraca koji su pokušali oteti avion i pobjeći u SAD iz ekonomskih razloga. Suočene s doživotnom kaznom zatvora, Stone ih je upitao da predlože pravednu kaznu. '30 godina zatvora bi odgovaralo ozbiljnosti našeg zločina.', odgovara jedan od njih. Nitko od njegovih ortaka nije predložio manju kaznu.

Tada riječ preuzima Castro. 'Kad bi odgovornost bila na vama, što bi ste vi učinili kako bi spriječili val otmica koje bi mnoge mogle koštati života ili čak rata? ... Morate razumjeti da država mora poduzeti određene mjere.' Klimajući glavom, jedan od optuženih odgovara: 'Naravno, apsolutno.' Na kraju priče, Castro napominje da 'on nije sudac, te da država ne šalje ljude u zatvor zbog osvete', te im usput zaželi 'sve najbolje na suđenju'. (Treba li napominjati da su svi proglašeni krivima i da ih je petero dobilo doživotne kazne.)

I dok tvrdi da novi val ilegalne emigracije i drugih zločina protiv države mora biti zaustavljen, Castro poriče da su politički disidenti mete sustavnog vladinog zlostavljanja. Jasno je da Stone nije imao nikakvih problema u pronalaženju ljudi koji će mu ispričati dijametralno suprotnu priču. Intervjuirao je aktiviste, žene zatočenih novinara i majku pogubljenog otmičara.

'Ova zemlja ima ogromne propagandne kapacitete i može ponuditi fasadu koja nema nikakve veze s pravom Kubom.', rekao je u filmu Elizardo Sanchez, predsjednik kubanske komisije za ljudska prava. Castro na to odgovara da se 75 'zatvorenika savjesti' moraju tretirati kao američki plaćenici. Castro tvrdi da se mora braniti od SAD-a, koji pomaže kubanske disidente kako bi režirali njegov pad.

To je oduvijek bila njegova sudbina (iako ne i izbor) ? biti na ratnoj nozi sa SAD-om. 'Nisam voljan udovoljiti gospodinu Bushu.', rekao je dodavši da ne ide nikamo. Stone je u nekoliko navrata upitao Castra da li je razmišljao o odstupanju ili bar sklanjanju sa strane. Najbliže se približio odgovoru rekavši: 'Da mislim da je to ono što trebam učiniti, to bih i učinio.'

Pri kraju jednosatnog filma Castro je izveo Stonea na ulice gdje ih je okružila svita razdraganih štovatelja. Jedan čovjek dolazi do njih želeći se uključiti u borbu protiv 'jenkijevskog imperijalizma'. 'Ali oni imaju mnogo aviona i bombi.', podsjeća ga Castro. 'Komandante!', odgovara odlučno, 'ispod sjena tih aviona sposobni smo se boriti i oduprijeti. A sposobni smo i pobijediti.'