Par dana u rujnu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Par dana u rujnu

Par dana u rujnu

Quelques jours en Septembre/ A Few Days in September (2006.)

Gemini Films, France 2 Cinema, Production Group

115' drama, triler

Režija:           Santiago Amigorena

Uloge: Juliette Binoche, John Turturro, Sara Forestier, Tom Riley, Nick Nolte, Mathieu Demy, Said Amadis, Roberto Moro, Alexis Galmot, Julien Husson.

Scenario:        Santiago Amigorena

Producent/i:   Paulo Branco

Zemlja:          Francuska, Italija, Portugal

Linkovi:

službeni site i trailer
imdb

Par dana u rujnu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

1.00
1
0.00

Špijunski triler o zavjeri u pozadini 11. rujna, rađen u europskoj art maniri, agente glume Juliette Binoche, Nick Nolte i John Torturro.

Irene (Juliette Binoche) je bivša agentica francuske tajne službe koja se deset godina nije čula sa svojim kolegom Elliotom (Nick Nolte). Iznenada ju Elliot zove da pođe po njegovu kćer Orlando (Sara Forestier) koju nije vidio godinama, nakon što su ga pozvali u Ameriku, da promijeni identitet poslije smrti svoje francuske supruge. Irene vodi Orlando u pariški hotel gdje treba doći Elliot a tamo dolazi i Amerikanac David (Tom Riley) koji traži svog očuha - Elliota. Elliot zna tajne zbog kojeg ga traže mnogi ljudi i želi vidjeti djecu prije nego bude kasno te zakazuje susret u Veneciji a na tragu im je egzekutor William Pound (John Turturro) koji je radio s Elliotom u prošlosti...

Na ideju da radi špijunski film kojem je jedan od motiva napad od 11. rujna došao je iskusni scenarist Santiago Amigorena kojem je ovo redateljski debi. Amigorena je izjavio  da je želio izbjeći tipične bondovske motive i da se više usredotočuje na likove i atmosferu a cijelo vrijeme film igra i na kartu autoparodije. Kao scenarist, Amigorena je napučio film raznim političkim i poetskim motivima, njegova mlada junakinja iskazuje tipično francuske antiameričke stavove a s druge strane likovi koji se zovu Elliot i Pound pokazuju ljubav prema poeziji. Iako svi hvale zavidnu glumačku ekipu, ovaj netipični špijunski film dobio je različite reakcije kritike. Variety ga ukratko proglašava tipičnim 'europskim filmom kojeg volite ili mrzite', što je možda i razlog zašto ga europski filmski portal european-films.net izrazito hvali, ističući 'originalnu ideju filma, humor i likove'  te kameru Christophea Beaucairnea koja oslikava ljepotu Venecije.

s.p.