Krvavi dijamant - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Krvavi dijamant

Krvavi dijamant

Blood Diamond (2006.)

Warner Bros. / Continental film

143' avantura, drama, triler

Režija:           Edward Zwick

Uloge: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly, Djimon Hounsou, Michael Sheen, Arnold Vosloo, Basil Wallace, Ntare Mwine, Caruso Kuypers, David Harewood

Scenario:        Charles Leavitt

Producent/i:   Paula Weinstein, Edward Zwick, Marshall Herskovitz, Graham King, Gillian Gorfil, Gregory Jacobs

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site i trailer
imdb

Krvavi dijamant

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.11
108
0.00

Ribar se bori za svoju obitelj, krijumčar za sreću a novinarka za istinu. A sve se vrti oko dijamanata, za koje se bore i krvare tisuće Afrikanaca.

'Krvavi dijamanti' su izraz kojim se označavaju oni dijamanti koji su ilegalno izvezeni iz zemalja u kojima se vodi rat. Zarada od dijamanata troši se na kupovanje novog oružja, što znači nove mrtve i nova razaranja a krajem devedesetih taj izraz upotrebljavale su nevladine organizacije kako bi skrenule pažnju javnosti na taj veliki problem. Za ovu problematiku zainteresirao se i redatelj Edward Zwick, kojem nije strana povijesna i ratna tematika ('Hrabrost ratnika', 'Rat za slavu'). Prije nego što je počeo snimati film, Zwick je htio saznati što više o povijesti i o posljedicama sukoba oko dijamanata, djeci-vojnicima i revoluciji u Sierra Leoneu. Pretražujući internet, stupio je u vezu s nagrađivanim autorom dokumentaraca Soriousom Samurom koji je postao važan suradnik u nastajanju filma, njegov dokumentarni film ‘Cry Freetown’ bio je za Zwicka najvažniji zapis o događajima tijekom građanskog rata u Sierra Leoneu. I film 'Krvavi dijamant' pokazuje kako su se pobunjenici u Sierra Leoneu oslanjali na ilegalnu trgovinu dijamantima kako bi financirali svoj rat i kako je taj sukob raselio milijune ljudi.

Rat u Sierra Leoneu pokazuje svoju okrutnu stranu kada pobunjenici zauzimaju selo u kojem živi lokalni ribar Solomon Vandy (Djimon Hounsou). Njegova žena i kćerke uspijevaju pobjeći ali njegov 12-godišnji sin je natjeran je da se bori u redovima pobunjenika, dok sam Solomon mora kopati za dijamantima. Kad otkrije veoma veliki ružičasti dijamant, Solomon riskira život i sakrije ga. Nada se da će, kad ga proda na 'crnoj burzi', moći otkupiti slobodu svog sina. No, vladine postrojbe se vrate u selo i između ostalih uhite i njega. U takvim se okolnostima Solomon zatekne u neočekivanom i nelagodnom savezništvu s krijumčarem i bivšim plaćenikom Dannyjem Archerom (Leonardo DiCaprio). I Archer, koji je zarađivao mijenjajući dijamante za oružje, zna koliko je vrijedan taj dijamant i nada se da će mu taj dijamant omogućiti odlazak iz Afrike. Uskoro im se priključuje i Maddy Bowen (Jennifer Connelly), američka novinarka puna ideala koja dolazi u Sierra Leone kako bi otkrila istinu iza sukoba koji se financira dijamantima i razotkrila vlasnike industrije dijamanata kojima je profit važniji od principa. Uz njenu pomoć, Archer i Solomon kreću na opasno putovanje preko pobunjeničkog teritorija...

Globalna industrija dijamanata je u stvarnosti reagirala na problem 'krvavih dijamanata' već 2002. godine, takozvani 'Proces Kimberley' ustvrdio je da su dijamanti iskopani i prodani potpuno zakonito te tako i danas dijamantna industrija tvrdi da više od 99 posto dijamanata koji su u prodaji potječe iz područja u kojima nema sukoba. Isprva su međunarodne korporacije bile protiv filma "Krvavi dijamant", ali kasnije su doživjeli film kao priliku da daju više publiciteta Procesu Kimberley i zaštite interese onih koji žive od trgovine dijamantima. Publicitetu se obradovao i Djimon Hounsou, afrički glumac porijeklom iz Benina koji se proslavio ulogom u 'Gladijatoru' a sada glumi i u ovom filmu. On je izjavio da mu se kao Afrikancu u Hollywoodu pružila rijetka prilika da portretira pitanja s kojima se Afrikanci i danas sučeljavaju kao što su djeca-vojnici i milijuni izbjeglica diljem afričkog kontinenta. A i bijeli Leonardo DiCaprio se pripremio za ulogu boraveći u Južnoj Africi i družeći se s plaćenicima, najveći posao mu je očito bio svladavanje specifičnog naglaska. Južnoafrikanci tvrde da je dobro skinuo njihov govor no one koje ne vole ljepuškastog Lea taj će naglasak samo dodatno izritirati. Ipak, kritičari hvale nastup dvojice glumaca te su obojica zaradili nominaciju za Oscara a iako svi ističu odličnu glumu i realističan prikaz Afrike, mišljenja kritičara oko filma su podijeljena.

Premiere hvali film koji 'ne škrtari na društvenom komentaru' a uz to pruža i 'zabavu bez sentimentalnosti' no Variety ipak smatra da Zwickov film ipak 'nije dovoljno uvjerljiv' jer pokušava spojiti i dramu i akciju i triler a uz to se trudi dati i kritiku konzumerizma i 'tečaj povijesti'.

s.p.