Edward Zwick

08.10.1952 Chicago, Illinois, USA Edward Zwick

Novinar, redatelj, scenarist i producent počeo se baviti filmom još u srednjoj školi, produkcija filma "Shakespeare in Love" donijela mu je prvog Oscara. 

Edward_Zwick

Studirao je književnost na Harvardu te je nastavio pisati i režirati kazališne komade. Nakon što 1975. postaje učenik Američkog filmskog instituta (AFI) u Los Angelesu, snima kratki film Timothy and the Angel (1975.) koji osvaja prvu nagradu na studentskom festivalu u Chicagu. Time je privukao pažnju producenata TV serije Familiy, koji ga angažiraju kao urednika scenarija, a zatim i kao redatelja i producenta.

Jedan od njegovih prvih TV filmova, Special Bulletin (1983.), osvaja dva Emmyja i označava početak suradnje s Marshall Herskovitzom, s kojim ubrzo kreira TV seriju 'Thirtysomething', višestruku dobitnicu Emmyja. Osnivaju također produkcijsku kuću The Bedford Falls Company kako bi ostvarili svoje televizijske i filmske projekte kao što su: TV serije My So-Called Life, Relativity i, dobitnica Emmyja i Zlatnog globusa, Once and Again.

Karijeru redatelja dugometražnih filmova započinje filmom About Last Night (1986.). Zatim režira dobitnike Oscara: Glory (1989.) i Legends of the Fall (1994.), kao i Leaving Normal (1992.) i Courage Under Fire (1996.), a 1998. snima film The Siege.

Kao producent potpisuje Traffic (2000.), koji je osvojio dva Zlatna globusa i četiri Oscara, a režirao ga je Steven Soderberg. Također su producirali film I am Sam (2001.) sa Sean Pennom u glavnoj ulozi.

Dobitnik je mnogih nagrada, a kao producent filma Shakespeare in Love (1998.) osvojio je svog prvog Oscara.

Zaljubljenik je u japansku kulturu i priče iz daleke prošlosti, tako da njegov zadnji projekt, Last Samurai (2003.) objedinjuje sve to u fantastičnu epsku priču.