Posljednji škotski kralj - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Posljednji škotski kralj

Posljednji škotski kralj

The Last King of Scotland (2006.)

Fox Searchlight / Continental film

121' triler, biografski, povijesni

Režija:           Kevin MacDonald

Uloge: James McAvoy, Forest Whitaker, Kerry Washington, Gillian Anderson, Simon McBurney, Adam Kotz, Barbara Rafferty, David Ashton, Giles Foden, Andy Williams, Martina Amati, Peter Salmon, Michael Wawuyo

Scenario:        Jeremy Brock, Peter Morgan, Joe Penhall, prema romanu Gilesa Fodena

Producent/i:   Andrea Calderwood, Lisa Bryer, Charles Steel

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Posljednji škotski kralj

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.92
51
0.00

Forest Whitaker je okrutni ugandski diktator Idi Amin koji se volio predstavljati kao 'posljednji škotski kralj'. Režira MacDonald a glumi McAvoy.

Nicholas Garrigan (James McAvoy) je upravo završio studij medicine i odlazi u egzotičnu Ugandu pomagati ljudima. Dolazi u zemlju baš u vrijeme kad general Idi Amin (Forest Whitaker) vojnim pučem preuzima vlast u zemlji. Kada Amin doživi automobilsku nesreću, Garrigan je u blizini i energično pruža liječničku pomoć i tako ostavlja dojam na Amina koji mu nudi posao osobnog liječnika. Amin je na početku vladavine popularni vođa koji je pun ambicioznih planova pa mladi liječnik prihvaća ponudu i pristaje raditi za šarmantnog diktatora u njegovom raskošnom dvoru. Garriganova omilljena zabava je flert sa ženama, pa se tako zabavlja sa ženom svog kolege liječnika, Sarom (Gillian Anderson) a počet će vezu i sa zanemarenom diktatorovom ženom Kay (Kerry Washington). Uskoro ambiciozni Garrigan postaje diktatorov savjetnik i desna ruka, no Amin postaje sve više paranoičan a njegov režim sve okrutniji i smrtonosniji. Mnogi koji su se zamjerili Aminu počinju nestajati a i Garrigan svjedoči raznim brutalnostima. Garrigan shvaća da nitko, pa ni on, više nije siguran te da ako želi napustiti Amina i ostati živ, mora pobjeći iz Ugande...

Mnoge će zavarati naslov no film o 'posljednjem škotskom kralju' zapravo je film o suludom ugandskom diktatoru, Idiju Aminu koji je svojevremeno, baš kao danas Chavez ili Ahmadinedžad, zabavljao svijet svojim izjavama no za razliku od njih imao je i smrtno ozbiljnu politiku terora koja je odvela u smrt između 80.000 i 500.000 stanovnika Ugande. Za kolonijalne vladavine služio je u britanskoj vojsci gdje je zavolio Škote pa je kao jednu od brojnih svojih vladarskih titula (tipa 'gospodar svih zvijeri na kopnu i svih riba u moru') uzeo i titulu 'posljednjeg škotskog kralja'. Giles Foden, koji je proveo djetinjstvo u Ugandi, bio je opsjednut tom fascinantnom biografijom te je 1998. objavio roman The Last King of Scotland koji je osvojio prestižne nagrade i zainteresirao filmske producente ali su se dugo skupljala sredstva za snimanje filma koji se trebao snimati u Africi. Prošle godine filmaši su dobili punu podršku predsjednika Ugande Yowerija Musevenija koji je stavio na raspolaganje vojsku, zgradu parlamenta i sve resurse koji su trebali filmašima pa se film većim dijelom snimao na izvornim lokacijama u Ugandi. Film je režirao Kevin MacDonald, koji je našoj publici poznat po dokumentarcu 'Dodirnuti vrh' no svjetsku slavu i oskarovsko priznanje stekao je političkim dokumentarcem 'One Day in September'(2000) koji govori o napadu palestinskih terorista na židovske sportaše (mjesto radnje je, naravno – 'Muenchen' ). MacDonald je izjavio da ga je najviše zanimala klasična priča o tome kako vlast zavodi i korumpira a to je po njemu i moderna verzija priče o Faustu.

Film je dobio brojna priznanja a nagrade su u prvi plan dovele Foresta Whitakera koji dojmljivo tumači Idija Amina a za nastup se temeljito pripremao. Razgovarao je sa Aminovom obitelji, ženama, generalima i ministrima a prema vlastitom priznanju, toliko je puta gledao kultni dokumentarac 'General Idi Amin Dada – autoportrait' Barbeta Schroedera da ga je vjerojatno i naučio napamet. U tom filmu uočio je i paranoični diktatorov izgled kojeg se potrudio čim bolje 'skinuti'. To se itekako isplatilo te je dobio brojne nagrade a zlobnici su mu zamjerili da se jedino nije pripremio na nastup na podjelama nagrada te je djelovao iskreno i zbunjeno na svim ceremonijama. Tako je djelovao i na dodjeli Zlatnih globusa, gdje je Helen Mirren već rezervirala Oscara za glavnu glumicu u 'Kraljici' a i Whitakeru se smiješi Oscar za njegovu 'kraljevsku' ulogu za koju se tako dugo pripremao. Kad smo kod 'Kraljice', ne treba zaboraviti ni scenaristički doprinos Petera Morgana koji se specijalizirao za biografije raznih vladara, nakon scenarija za 'Kraljicu' (Elizabeta II), 'The Deal' (Blair) i 'Henryja VIII' napisao je i ovaj scenarij o 'škotskom' tj. ugandskom vladaru  a dovršava se i 'The Other Boleyn Girl' koji opet govori o Henryju VIII i njegovim suprugama. Kritičari (npr. MaryAnn Johanson) ističu da je uz ekspresivne (i oskarovsku!) Whitakerovu uloge šarmatnog psihopata, važan i nastup Jamesa McAvoya koji suptilno glumi dr. Garrigana, a iskazala se i već zaboravljena Gillian Anderson, koja se nakon 'Dosjea X' odselila u zemlju svog djetinjstva, Veliku Britaniju, te se sada može vidjeti u kazalištu na West Endu a ako i glumi u nekoj seriji, to je ona u produkciji BBC-a.
Kritičari se slažu i da je dokumentaristički stil redatelja MacDonalda fascinantan a Whitaker maestralan u ulozi za pamćenje. USA Today ističe da je film 'predivno snimljen te da odličan soundtrack dobro evocira ritam života u Africi' a i The Hollywood Reporter ističe da redatelj MacDonald i njegov snimatelj Anthony Dod Mantle imaju  'dobro oko za detalje' te da je film pun 'ritma i duha'. Jedina zamjerka filmu koji ističu razni kritičari je da je film rađen iz zapadnjačke, Garriganove perspektive te da se film više zanima za sudbinu škotskog doktora nego za povijesni kontekst i sudbinu Afrikanaca.

s.p.