James McAvoy

01.01.1979 Glasgow, Škotska, Velika Britanija James Andrew McAvoy

Njegov izrazit talent za izvođenje kompleksnih uloga učinio ga je danas cijenjenim i traženim glumcem u Hollywoodu.

James_McAvoy

Rođen je 1.siječnja 1979. u Glasgowu, u Škotskoj. Njegov odgoj preuzeli su baka i djed nakon što su mu se roditelji rastali 1986. godine. Odrastajući u 80-ima, poput spužve je upijao američke filmove tog doba kao što su 'Top Gun' i 'Povratak u budućnost'. Sam sebe opisuje kao velikog ljubitelja filma i znanstvene fantastike. Oduvijek je želio postati glumac, a prva ozbiljna prilika da ostvari svoj san pružila mu se kad je upoznao škotskog glumca Davida Haymana na jednoj školskoj priredbi.

Hayman je zapamtio McAvoya i nazvao ga mjesec dana poslije jer ga je zanimalo želi li tada vrlo mladi James pristupiti audiciji za film 'The Near Room' (1986) koji progovara o dječijoj prostituciji. Sitna uloga koju je Mcavoy dobio u ovom filmu osigurala mu je mjesto na Kraljevskoj akademiji za ples i glazbu.

Nakon mature, seli se u London, gdje dijeli malen stan sa čak četiri cimera i psom. U to vrijeme prilično frustriran zbog neuspjeha da realizira svoje planove o glumačkoj karijeri, zapošljava se u pekari te skoro odustaje od glume. Nastavak njegove glumačke karijere osigurala je mala uloga u mini-seriji o Drugom svjetskom ratu – 'Združena braća' (2001) – koju smo i mi imali prilike gledati na HRT-u. Izgleda da se ovdje dobro snašao jer nastavlja s televizijskim projektima.

Nakon toga ovaj mladi i talentirani glumac privlači veliku pažnju glumivši u znanstveno fantastičnoj seriji 'Children of Dune' (2003). Slijedi sporedna uloga u britanskom kriminalističkom serijalu 'State of Play' (2003) koji je prikazivan na BBC-u. Još jednu ulogu ostvario je u humorističnoj seriji 'Shameless' (2004-2005), a za vrijeme snimanja upoznaje svoju devet godina stariju buduću ženu, Anne-Marie Duff. Par se vjenčao u listopadu 2006. godine.

Usprkos velikoj popularnosti u Velikoj Britaniji, glumac je poprilično nepoznat van matične države sve do izlaska visokobudžetnog blockbustera 'Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar'. U ulozi dobroćudnog šumskog fauna, Gospodina Tumnusa, zadivio je publiku i kritiku. 'Narnija' je, na krilima uspjeha 'Gospodara prstenova' koji je kod publike izazvao veliku glad za epskim fantazijama, zaradila vrtoglavih 750 milijuna dolara na kinoblagajnama.

McAvoyeva najcjenjenija uloga do sada je ona u 'Posljednjem škotskom kralju' – režiserskom debiju Kevina MacDonalda baziranom na romanu Gilesa Fodena iz 1998. U glavnoj ulozi pojavljuje se Forest Whitaker, a McAvoy glumi lik nesavršenog, ali ambicioznog i humanog Garrigana. MacDonald je nakon završetka snimanja bio toliko oduševljen mladim glumcem da je izjavio: 'On je nesumnjivo najbolji Britanski glumac mlađi od trideset godina'.

Sa šest filmova iza sebe u periodu od samo dvije godine, James ne pokazuje nikakve znakove umora. 2007. godine pojavljuje se u romantičnoj komediji 'Starter for 10', a zatim i u 'Okajanju' gdje je glumački talent ukrstio s Keirom Knightley. Glumio je i u komediji 'Penelope' (2006) gdje glumi rame uz rame sa Christinom Ricci, a cijelu priču režirala je Resse Witherspoon. Svoj doprinos dao je i biografskoj drami koja govori o životu i djelu poznate engleske spisateljice - 'Priča o Jane Austen' (2007). Njegov posljednji film nesumnjivo je podigao najviše prašine, vjerovatno zato što se u njemu ukazala jedna i jedina Angelina Jolie. Radi se o napetom trileru 'Tražen', Timura Bekmabetova, gdje McAvoy glumi hladnokrvnog ubojicu.

Naš James je 2007. godine uvršten na listu najseksi muškaraca magazina People, što je samo doprinjelo njegovoj uzlaznoj karijeri i popularnosti. Nije ni čudno da se šuška kako je upravo on prvi izbor Guillerma Del Tora i Petera Jacksona za ulogu Bilba Bagginsa u nadolazećem 'Hobitu'.