Zastave naših očeva - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zastave naših očeva

Zastave naših očeva

Flags of Our Fathers (2006.)

Warner Bros. / Continental film

132' drama, ratni, povijesni

Režija:           Clint Eastwood

Uloge: Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach, John Benjamin Hickey, John Slattery, Barry Pepper, Jamie Bell, Paul Walker, Robert Patrick, Neal McDonough

Scenario:        William Broyles Jr., Paul Haggis prema knjizi Jamesa Bradleya i Rona Powersa

Producent/i:   Clint Eastwood, Steven Spielberg, Robert Lorenz

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Zastave naših očeva

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.22
32
0.00

Drugi film Clinta Eastwooda o bitki na Iwo Jimi, ovaj put iz perspektive američkih vojnika koji su ispali tragičari - u pobjedi.

Film 'Zastave naših očeva' priča je o Johnu Bradleyju (Ryan Phillipe), Reneu Gagnonu (Jesse Bradford) i Iri Hayesu (Adam Beach), trojici vojnika koji su ispali heroji poznate bitke za Iwo Jimu. Tisuće Amerikanaca gine u napadu na japanska uporišta, a petog dana bitke pukovnik Johnson (Robert Patrick) naređuje podizanje zastave na Mount Suribachi, čime želi dignuti moral svojim snagama. Fotograf Joe Rosenthal snima šestoricu vojnika koji dižu zastavu i ta slika postaje senzacija koju će na naslovnicama objaviti sve novine u Americi. Trojica od te šestorice vojnika ginu a vlasti šalji trojicu preživjelih kući da bi pomogli vladi u prodaji ratnih obveznica. Uskoro se vojnici moraju suočiti s iznenadnom slavom i publicitetom a počinje ih mučiti grižnja savjest jer su oni preživjeli a njihovi drugovi nisu...

Legendarna fotografija s Iwo Jime ključni je element priče Eastwoodova filma. Tu je fotografiju Rosenthal snimio dok su krvave borbe još trajale, pa su čak trojica od šestorice snimljenih vojnika poginula već sljedećih dana. Fotografija je ubrzo postala simbolom američke pobjede u Drugom svjetskom ratu a prema njoj je napravljen i spomenik poginulim marincima na groblju Arlington u Washingtonu. Predsjednik Roosevelt odmah je uočio propagandnu vrijednost fotografije i odlučio je da se ta fotografija iskoristi za reklamiranje programa otkupa ratnih obveznica. Po Rooseveltovoj naredbi sva šestorica vojnika koji su podigli zastavu povučeni su iz borbene postrojbe i poslani u SAD da sudjeluju u propagandi prodaje ratnih obveznica no trojica su u međuvremenu poginula a i Bradley je ranjen u nogu. Trojica 'heroja' vraćena su u Ameriku i iskorištena u medijima ali su uvijek osjećali neugodu zbog situacije u kojoj su se našli. Posebno nesretan bio je Indijanac Ira Hayes, koji je osjećao krivnju da njega slave dok su njegovi ratni drugovi i dalje ginuli. On je bio uvjeren da je trebalo slaviti trojicu poginulih, a ne njih trojicu živih. Vratio se u svoj rezervat u Arizoni i zbog ratnih trauma propio i umro 1955. Gagnon je bio nezadovoljan jer nije uspio iskoristiti slavu te je umro u siromaštvu krajem 70-tih a Bradley se vratio u Wisconsin i postao vlasnik pogrebnog poduzeća. O ratnim doživljajima dugo nije htio govoriti, i njega je pekla savjest što je preživio. Tek u starosti Bradley je počeo svom sinu Jamesu pričati o ratu a on je prema očevim sjećanjima, sjećanjima drugih ljudi i raznim dokumentima napisao knjigu 'Flags Of Our Fathers' koja je postala američki bestseler. Koristeći se tom knjigom ali i ostalim rezultatima svog istraživanja bitke, Eastwood je snimio film na sličan način kao i 'Pisma s Iwo Jime'.

Variety piše kako je Eastwood napravio upečatljive scene bitke koje liče na 'Spašavanje vojnika Ryana' a istaknut je i ironičan i tužan pregled sudbina preživjelih vojnika. MaryAnn Johanson tvrdi da su 'Zastave naših očeva' ipak slabije od 'Pisama s Iwo Jime' jer pokušavaju biti i sentimentalne i gorke u isti mah. 

s.p.