Billy Elliot - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Billy Elliot

Billy Elliot

Billy Elliot (2000.)

Universal Pictures

110 min drama

Režija:           Stephen Daldry

Uloge: Jamie Bell, Julie Walters, Jamie Draven, Gary Lewis

Scenario:        Lee Hall

Producent/i:   Greg Brenman, Jon Finn

Zemlja:          UK / Francuska

Linkovi:

imdb

home page

Billy Elliot

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
14
0.00

Priča o jedanaestogodišnjem dječaku koji je rastrgan između svojih snova i onoga što njegova obitelj i sredina očekuju da bude.

Sjeverna Engleska 1984. Jedanaestogodišnji dječak slučajno zaluta na tečaj baleta koji se održava u dvorani u kojoj obično trenira boks. Čarobni pokreti koji izvode male balerine obuzimaju ga u trenu i on vrlo brzo počne izbjegavati sate boksa te kriomice pohađati tečaj baleta gospođe Wilkinson. Ona odmah u Billyju prepoznaje veliki potencijal i pomalo zapostavljajući ostale, posvećuje mu se s puno entuzijazma.

Istovremeno, Billyev otac i brat, bore se za kruh. U firmi u kojoj rade, na snazi je štrajk, dok u obitelji vlada napetost koja kulminira otkrićem Billyevog novog hobija, s kojim nitko nije presretan. Bez novaca da dalje nastavi pohađati satove baleta, Billy ostaje bez jedine stvari koja mu je nešto značila u životu. Atmosfera u kući je tjeskobna, i sve se više osjeti praznina koju je za sobom ostavila nedavno preminula majka.

Ne želeći izgubiti svog omiljenog studenta, gospođa Wilkinson pristaje besplatno podučavati Billya, ukoliko se prijavi na audiciju za Kraljevsku baletnu školu. Intenzivno se predaju svakodnevnim pripremama, međutim na dan audicije sve kreće nizbrdo. Billy je spriječen pojaviti se jer mu istog dana brat biva pritvoren zbog štrajka. Gospođa Wilkinson pokušava stvar preuzeti u svoje ruke, kuca na vrata Billyieva doma i trudi se njegovom ocu objasniti kako je audicija velika prilika koju Billy nikako ne bi smio propustiti.. Pojavljuje se Tony, Billyev brat i radi scenu, te dovodi Billyija u jako neugodnu situaciju.


Priča o mladoj nadi baleta kojoj konzervativna okolina staje na put u ostvarenju snova.