Julie Walters

22.02.1950 Birmingham, England, UK Julie Walters

Najpoznatija, ali i najbolja u portretiranju žena radničke klase, pomalo prostih, velikog srca i oštroga jezika, što, vjerojatno, ima veze s njenim birminghamskim podrijetlom.

Julie_Walters

Britanska glumica rodila se u Birminghamu u pomalo konzervativnoj i praktičnoj porodici koja je nije podržavala u njezinim interesima za glumu. Tako je na roditeljski nagovor, vjerovatno onaj dobro poznati kako u umjetnosti nema para, započela školovanje za medicinsku sestru. Ipak je odustala i prebacila se na dramski smjer. Uskoro se pridružila manjoj kazališnoj skupini, a često je nastupala i kao komičarka s grupom Van Load po Liverpulskim pubovima, plešući i pjevajući.

Uloga kojom se proslavila dolazi 1983. s filmom 'Educating Rita' gdje glumi frizerku koja se suprotstavlja mužu, djeci i cijeloj sredini u nastojanju da nastavi školovanje. Ta uloga doista podsjeća na njezinu životnu ulogu što bi mogao biti jedan od razloga Waltersinog fantastičnog performansa za kojeg je osvojila oscarovsku nominaciju i BAFTA-u, oboje u kategoriji za najbolju glumicu.

Nakon toga, mnoge hollywoodske ponude završavaju kod nekog drugog jer uviđa da joj se ne nude angažmani kakve bi željela. Nastupa u mnogim talk showima i naposlijetku se vraća u Britaniju, gdje uglavnom nastupa na pozornici i TV-u. Tako je prošlo dosta vremena dok nije postala uobičajeno lice u filmskoj industriji, a za to vrijeme odradila je nekoliko filmova koji su bili manje uspješni, npr. 'She'll Be Wearing Pink Pyjamas' (1985) i 'Car Trouble' (1986).

Konačno dolaze angažmani koji joj se sviđaju, pa prihvaća glavnu ulogu u komediji 'Personal Services' (1987), zatim glavnu sporednu u 'Prick up Your Ears' (1987), a slijedeće godine nastupa zajedno sa pop-zvijezdom Phil Collinsom u komediji 'Buster' (1988).

Naredni angažman bio joj je prvi hollwoodski film 'Stepping Out' u kojem glumi prepotentnu i razmaženu plesačicu i studenticu Lize Minneli.

Cijelo desetljeće nastavila je rad na britanskoj TV pojavljujući se u filmovima koji su se prikazali i u SAD-u: 'The Summer House' (1992), 'Just Like a Woman' (1992) i 'The Wedding Gift/Wide-Eyed and Legless' (1993).

Ranih devedesetih prestala je s radom kako bi se brinula o kćerci Maisie, bolesnoj od leukemije, koja je ozdravila, a Walters je nastavila s radom kao zlostavljana sluškinja na gospodarstvu u 'Sister My Sister' (1994). Većina filmova u kojima se pojavila su crne komedije, a zahtjevne uloge žena joj svakako pristaju, pa tako i u 'Intimate Relations' (1996) uspiješno dočarava ženinu usamljenost i frustraciju.

Ponovni pogodak donosi joj uloga učiteljice plesa u internacionalnom hitu 'Billy Elliot' (2000) za koju je ponovno nominirana za Oscara i BAFTA-u. Slijedeće godine pojavila se u manjoj ulozi u jednom od većih blockbustera današnjice 'Harry Potter and the Sorcerer's Stone' (2001). Posljednje ostvarenje je film inspiriran istinitim događajem, 'Calendar Girls' (2003), priča o srednjovječnim ženama koje su zbog prikupljanja sredstava za leukemijska istraživanja pozirale gole za kalendar koji je prodajom nadmašio čak i onaj Britney Spears.

Danas živi u braku s Grant Roffeyjem i njihovom kćerkom na organskoj farmi. Primila je specijalno priznanje za svoj dramski rad od Kraljice Elizabeth 1999. godine.