Glasnici zla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Glasnici zla

Glasnici zla

The Messengers (2007.)

Columbia Pictures

91` drama, horor, triler

Režija:           Oxide Pang, Danny Pang

Uloge: Kristen Stewart, Dylan McDermott, Penelope Ann Miller, John Corbett

Scenario:        Mark Wheaton, Stuart Beattie, Todd Farmer

Producent/i:   Sam Raimi, William Sherak, Jason Shuman, Robert G. Tapert

Zemlja:          SAD, Kanada

Linkovi: službeni site
trailer

Glasnici zla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.13
24
0.00

Pred nekoliko godina, braća Pang prestravila su nas `Okom`. Hoće li to uspjeti i njihovom američkom prvijencu?

Filmske obitelji misle kako je lijek za sve obiteljske probleme promjena mjesta stanovanja, a tako je i s obitelji Solomon. Svakodnevni život u Chicagu pokazao se stresnim pa čak i opasnim, kada kći Jess (Kirsten Stewart) u pijanom stanju skrivi prometnu nesreću u kojoj umalo strada njezin mlađi brat Ben (blizanci Evan i Theodore Turner), koji je od šoka zanijemio. Ambijent velegrada odlučuju zamijeniti slikovitom farmom suncokreta u Sjevernoj Dakoti, no pravi problemi počinju baš tamo.

Jess i Ben uskoro počinju svjedočiti neobjašnjivim događajima i susreću se s nevjericom svojih roditelja. Jess je davno izgubila njihovo povjerenje, a Ben ne može artikulirati ono što je vidio. Čudna zbivanja postaju još čudnija kada zlokobne vrane počinju okruživati farmu i napadati njezine ukućane, a kuća malo po malo počinje otkrivati dio svoje mračne prošlosti.

`Glasnici zla` su američki prvijenac Oxidea i Dannyja Panga, honkoških blizanaca koji su domaću publiku prestravili više nego solidnim `Okom` na prvoj Reviji azijskog filma. Braća Pang su svjetsku reputaciju izgradili snimajući horore, trilere i kriminalističke filmove s naglašenom socijalnom, obiteljskom i dramskom komponentom. Osim `Oka`, poznati su i po krimiću `Bangkok Dangerous` (1999), a njihov posljednji honkoški film, horor `Re-cycle` (2006) prikazan je na prošlogodišnjem Cannesu.

Sudeći po reakcijama kritičara, braća se Pang i nisu najbolje snašla u angloameričkom okruženju. Pohvaljeni su atmosferično režiran prvi dio filma,  stilizirana fotografija te gluma mlađahne Kristen Stewart (`Soba panike` Davida Finchera), dok su im mnogi zamjerili mnoštvo klišeja i predvidljivost cjeline. John Anderson iz `Newsdaya` filmu bi dodijelio samoosmišljenu nagradu `Tippi Hedren` za najbolju uopotrebu zlokobnih ptica na filmu dok bi obitelji Solomon dodijelio `Gdje vam je pamet bila?`, nagradu iz komparativne arhitekture jer su se uselili u kuću za koju bi `i Ray Charles vidio da je ukleta.`

James Berardinelli iz `Reelviewsa` kaže da `Glasnicima` uz silne posudbe iz filmova poput `The Amityville Horror`, `Ptice`, `The Grudge` i `Poltergeist` nije ostalo mjesta za vlastitu originalnost, a Gregory Kirschling iz `Entertainment Weeklyja` izrazio je svoju zasićenost azijskim duhovima poklicima poput `Pustite naše zombije da ponovno hodaju, ili čak trče!` i `Vratite našoj jezivoj djeci njihove lutke!`.

Braća Pang trenutno pripremaju `A Time To Kill`, remake ranije spomenutog `Bangkok Dangerous`. Stilizirana priča o gluhome plaćenome ubojici donijela im je uspjeh među azijskom publikom i kritikom, a nadamo se da remake najavljen za 2007. neće biti ništa slabiji. Unatoč tome što je u glavnoj ulozi Nicolas Cage, `čovjek sa stotinu lica`.