Sam Raimi

23.10.1959 Franklin, Michigan, USA Samuel M. Raimi

Jedan od svježijih i inovativnijih režisera današnjice. Njegov su 'potpis' vratolomni pokreti kamere, začudni kadrovi, misteriozne teme i strip junaci.

Sam_Raimi

Još kao dijete Sam Raimi uživao je snimajući svojom osam milimetarskom kamerom. Kao student (studira na sveučilištu u Michiganu), uz pomoć prijatelja sakuplja 500 000 dolara i snima svoj prvi pravi film, tinejdžerski horor 'The Evil Dead' (1983). Malen buđet filma 'pokriven' je pametnim režiserskim potezima i dosjetkama. Film je snimljen kao hommage trash hororima na kojima je Raimi odrastao, a i sam je postao kultni klasik svog žanra.

Slijedeći veći projekt komedija je 'Crimewave' iz 1985. koju su za Raimija napisali braća Joel i Ethan Coen, i sami ljubitelji bizarnoga (često u svojim filmovima koriste neke od karakterističnih Raimijevih pokreta kamere). 'Evil Dead 2: Dead by Dawn' iz 1987. pametno je iskoristio uspjeh prvoga djela koristeći njegov humor i prekomjernu gnjusnost te Raimijevu imaginativnu režiju. Glavnu ulogu, naravno, i opet igra Bruce Campbell, Samov prijatelj, a pojavljivanje u 'Evil Dead serijalu zacrtalo mu je gotovo mistični status među hard-core horor fanovima.

Darkman (1990), mračna fantastična avantura temeljena na stripu bio je prvi Raimijev visokobuđetni uradak. Film nije baš najbolje prošao na kino blagajnama, a Raimi se vraća serijalu koji ga je proslavio – snima 'Army of Darkness' (1992), grotesknu i komičnu priču koja završava serijal 'Zle smrti'. Slijedeće godine, danas etablirani režiser, provodi u producentskim vodama. Producira akcijske hitove 'Hard Target' (1993) i 'Timecop' (1994). Sredinom 90-ih producira mega-popularne serije 'Hercules: The Legendary Journeys' te seriju-sestru 'Xena: Warrior Princess'.

1995. Raimi se vraća iza kamere i snima vestern 'The Quick and the Dead' sa Sharon Stone, Leonardom di Capriom i Gene Hackmanom. Nezadovoljan uspjehom filma, tek se nakon tri godine odlučuje snimiti novi. 'A Simple Plan' iz 1998. imao je mnogo veći uspjeh nego njegov prethodnik. Billy Bob Thornton i Bill Paxton glume braću koje uhvati poaranoja nakon što u šumi nađu četiri milijuna dolara. Film donosi Oscara scenaristu Scott B. Smithu i sporednom glumcu B. B. Thortonu.

Uskoro snima baseball-dramu s Kevin Costnerom u glavnoj ulozi 'For the Love of Game'. Ni publici niti kritici film se nije posebno svidio. U igru se vraća filmom nadnaravne, mračne atmosfere 'The Gift' (2000) s Keanu Reevesom i Kate Blanchett.

Dugoočekivani super-hit 'Spider-Man' vratio je režisera na njegov teritorij 'divljih' kadrova i stripovskih likova. Iako su mnogi holivudski režiseri A-liste bili povezivani s ovim filmom, Raimijeva ljubav prema upravo tom stripu osigurala mu je mjesto iza kamere. S Tobeyem Maguireom, Kirsten Dunst i Willem Dafoem kao Green Goblinom, film je samo u prvom vikendu zaradio 114 milijuna dolara. Poštujući strip, solidnom radnjom kao i napetom akcijom, stvorio je kvalitetan film čiji je nastavak u pripremi.

Male zanimljivosti:
*Velik je fan komedija u serijalu 'The Three Stooges', a u mnogim radovima možemo naći posvetu tom serijalu.
*Jedna od dražih režiserskih caka koje koristi je 'gluma unatrag' – snima glumca kako radnju izvršava od kraja prema početku i onda je pušta unatrag.
*Na set najčešće dolazi u sakou i s kravatom. Svojevrstan hommage Alfredu Hitchocku.
U svakom filmu (osim naravno u 'The Quick and the Dead') možemo vidjeti Raimijev auto (žuti Oldsmobile Delta 88).
*Sredinom osamdesetih djeli stan s glumcem Bruceom Campbellom, režiserom i scenaristom Scottom Spiegelom, braćom Coen te glumicama Holly Hunter, Frances McDormand i Kathy Bates. *Od 1993. je oženjen s Gillian Greene i imaju troje djece.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...