Nevjerovatno putovanje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nevjerovatno putovanje

Nevjerovatno putovanje

The Incredible Journey (1963.)

Cangary Ltd, Walt Disney Pictures, Buena Vista Distribution Company

80 min avantura, dječji

Režija:           Fletcher Markle

Uloge: Émile Genest, John Drainie, Tommy Tweed, Sandra Scott, Syme Jago, Marion Finlayson, Ronald Cohoon

Scenario:        James Algar, Sheila Burnford

Producent/i:   James Algar, Jack Couffer, Walt Disney

Zemlja:          SAD/Kanada

Linkovi: imdb

Nevjerovatno putovanje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
2
0.00

Disneyev klasik o odanosti, prijateljstvu i vjernosti u kojem tri ljubimca prolaze kroz fascinantnu pustolovinu u potrazi za svojim vlasnicima.

Bajka o tri ljubimca, mački Tao i dva psa Bodger i Luath, koje vlasnici, da bi otišli na obiteljski odmor, ostavljaju prijateljici Emile Genest. Međutim i ona ih neoprezno ostavlja i odlazi u lov na nekoliko dana, ne obavjestivši životinje o tome. Oni su naravno uznemireni, napušteni, ali i odlučni u tome da pronađu svoje prave vlasnike, pa tako kreću u nevjerovatnu pustolovinu, na put dug 250 milja kako bi pronašli svoju obitelj.

Disneyev dječji klasik iz davne 1963. koji oduševljava svojom jednostavnom, napola fantastičnom pričom, jedan je od prvih filmova u kojemu su glavni likovi životinje, Disnyeva, poslije će se pokazati, sigurna formula za uspjeh. Napravljen po istoimenoj noveli Sheilae Burnford, te je zbog velikog uspjeha među djecom, ali i odraslima, 1993. izbačen remake u režiji Hala Ericksona: "Homeward Bound: The Incredible Journey", koji, kao i većina rimejkova, nije bio ni do koljena originalu.