Transformeri - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Transformeri

Transformeri

Transformers (2007)

Dreamworks SKG / Blitz film i video

144 akcija, avantura, ZF

Režija:           Michael Bay

Uloge: Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Rachael Taylor, Tyrese Gibson, Jon Voight, Anthony Anderson, John Turturro

Scenario:        Roberto Orci, Alex Kurtzman, John Rogers

Producent/i:   Ian Bryce, Tom DeSanto, Lorenzo di Bonaventura, Don Murphy, Steven Spielberg

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb
službeni site

Transformeri

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.72
90
0.00

Ekranizacija strip-klasika o robotima koji se transformiraju, s poukom: ljubi auto svoj kao samoga sebe, da dugo živiš i dobro ti bude na Zemlji.

Kad je davne 1984. japanski gigant Takara izbacio na tržište igračke malih robota koji se mogu pretvarati u vozila i obratno, ni teoretski nije mogao progozirati da će isti 23 godine kasnije transformirati svjetsku filmsku industriju. Doduše, u partnerstvu s američkim Hasborom, uz stripove i TV serijal, već 1986. proizveden je i ne baš uspješni cjelovečernji crtić, no za potpunu  apoteozu product placementa, odnosno dosad neviđeno skladan brak zabave i shoppinga trebalo je pričekati baš ovaj, igrani film. Ali krenimo redom..

Roboti koji se transformiraju u prevozna sredstava i obratno, podjeljeni u dvije zavađene skupine, dobre Autobote i zle Deceptikone, uništili su vlastiti planet Cyberton u borbi oko izvora energije zvanog Allspark i u potrazi za novim staništem – dospjeli na Zemlju. Tu će se njihova sudbina ispreplesti s onom mlađahnog Sama Witwickya, koji umjesto da dobije dugo očekivani prvi auto zapravo kupuje Autobota Bumbleebeeja i uz američku vojsku postaje ključna figura u spašavanju Zemlje od robotskog sukoba.

No, ovako ispričana priča iz izvornika možda je bila dostatna da desetljećima zaluđuje malodobne dječake, no ne nužno i njihove roditelje, te ostatak familije, a film Transformers zamišljen je kao spektakularna zabava i shopping mamac za cijelu obitelj. Zato su na njemu uz čarobnjake iz Industrial Light & Magic, angažirani prvoklasni scenaristi, Alex KurtzmanRoberto Orci (‘Nemoguća misija 3’), te redatelj Michael Bay, (‘Armagedon’,  ‘Pearl Harbor’), koji su uz spektakularne akcijske scene i hrpu impresivnih efekata, priči dodali i prstohvat politički subverzivnih komentara američke zbilje – od predsjednika idiota, preko u Indiju ‘outsorsanih’ call centara do pošalica na račun razgovora o spolnosti američkih roditelja s njihovim tinejdžerima.

Namjera da se film svidi svima očita je i iz podjele uloga u kojoj se nađe ‘za svakog ponešto’ – uz Shiu LaBeoufa, novopromoviranog tinejdžerskog idola, za mame je tu Josh Duhamel našoj publici poznat iz TV-serijala 'Las Vegas'; a za tate, osim zamamne Megan Fox, tu su i automobili koje odmah po izlasku iz kina mogu – kupiti. Naime, film koji je navodno stajao 140 milijuna dolara, u žestoku je marketinšku kampanju krenuo još na dodjeli Oscara predstavivši 4 modela automobila koji 'igraju ' u filmu. Tako se Chevrolet Camaro transformira u Bumblebeeja, Pontiac Solstice  u Autobota Jazz, Hummer H2 u Ratcheta, a GMC TopKick u Ironhidea.

Film svoju kino premijeru ima baš u Hrvatskoj, pa ćemo na njegove kritike u ostatku svijeta morati još pričekati. Dosad se oglasio tek Variety, impresioniran specijalnim efektima, ali ne pretjerano i ostatkom filma, dok domaći Polimac uz pohvale ekspoziciji i glumačkoj ekipi, tvrdi da je riječ o uratku samo za najmlađu publiku.

No, kako je iz opsežne kampanje i za nastavkom vapijućeg završetka filma potpuno jasno – Transformersi su ‘here to stay’, i ovo je samo početak još jedne hollywoodske franšize, s kojom ćete se kad-tad upoznati.

n.k.