Otporan na smrt - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Otporan na smrt

Otporan na smrt

Grindhouse: Death Proof (2007.)

Dimension Films (The Weinstein Company) / Discovery film i video

127` akcija, horor, triler

Režija:           Quentin Tarantino

Uloge: Kurt Russell, Zoe Bell, Rosario Dawson, Vanessa Ferlito, Jordan Ladd, Rose McGowan, Sydney Tamiia Poitier, Marley Shelton, Tracie Thoms, Mary Elizabeth Winstead, Michael Bacall, Eli Roth, Omar Doom

Scenario:        Quentin Tarantino

Producent/i:   Elizabeth Avellan, Robert Rodriguez, Erica Steinberg, Quentin Tarantino

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
imdb

Otporan na smrt

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.80
65
0.00

Tri komada, jedan opaki serijski ubojica i Chevy Nova iz `79. Prvi dio dugoočekivanog `Grindhousea` u režiji Q.T.-a pravo je (i krvavo) osvježenje.

Tradicionalna ljetna kino suša u našim je kinima započela vrlo vlažno jer film koji otvara sezonu je ni manje ni više nego Death Proof, bolja polovica (ako je suditi po kritičarima) genijalno osmišljenog Grindhousea. Iako smo o filmu već pisali, slijedi kratko ponavljanje. `Grindhouse` je pojam koji je označavao specijalizirana kina popularna tijekom 70ih koja su prikazivala uglavnom eksploatacijske filmove i to `stisnuto` - dva za cijenu jednog! Iako su bili prepuni šokantnog i eksplicitnog sadržaja, filmovi su često bili jako popularni među publikom (nešto manje među cenzorima), a neki od njih uživaju kultni status među filmofilima, čak i među nekim kritičarima.

Grindhouse se originalno sastojao od dva zasebna filma – Death Proofa Quentina Tarantina i Planet Terrora Roberta Rodrigueza, dok su u pauzi između njih prikazani traileri za izmišljene eksploatacijske filmove, i to pod redateljskim palicama Elija Rotha, Roba Zombieja, Edgara Wrighta i samoga Rodrigueza. No, originalno trajanje od čak 191 minute pokazalo se prevelikim zalogajem za američku publiku pa Grindhouse nije ostvario očekivane rezultate na domaćem box-officeu. Producenti ga stoga odlučiše prepoloviti u dva dijela i svjetsku kino-distribuciju nastaviti zasebno.

Tarantino i nije imao ništa protiv razdvajanja filma u dva dijela za europsko tržište jer, kako on kaže, Europljani nisu imali razvijenu kulturu grindhousea pa ne bi ni popušili koncept. Mi možemo biti zločesti pa reći da koncept nisu popušili ni Amerikanci, jer na matičnom je tržištu film zaradio tričavih 25 milijuna $, unatoč vrlo povoljnim reakcijama kritike.

Tom Charity iz CNN-a kaže da je duo napravio najbolje kako bi nas vratio u `dobre stare dane`, a  Kevin Carr kaže da su eksploataciju uzdigli do arta. Walter Chaw žali što Tarantino nije režirao oba filma, a Fred Topel iz Can Magazinea kaže kako je jedini način da filmovi budu više cool nego što jesu to da Rose McGowan zaista izvede ples u nečijem krilu (pretpostavljamo njegovom). Ipak, bilo je i negativnih kritika. Npr., Seanu Burnsu ne sviđa se Tarantinovo autoreferiranje, a cijeli film naziva `muzejskom instalacijom artefakata kulture smeća (crap), koja je istovremeno i previše, ali ne i dovoljno`.

Osim što su preuzeli ikonografiju i topose već spomenutih eksploatacijskih filmova (motoristi, psihopati, zombiji itd), T. & R. pribjegli su još nekim trikovima kako bi doživljaj originalnog grindhousea bio što autentičniji. Tako filmska traka namjerno izgleda oštećeno i trese se, a posebno je zanimljivo i to da su pojedini dijelovi filma namjerno `izrezani` tako da se gubi kontinuitet filma. Riječ je o `homageu` onoj iritantnoj pojavi preskakanja trake, kako zbog lošeg projektora, tako i zbog oštećene trake (jer su kopije često seljakali iz jednoga kina u drugo).

Nasilja, gadosti i golotinje filmu ne fali, a MPAA je zahtijevala rezuckanje 20ak sekundi kako bi se izbjegao zloglasni (a ako nas, pitate poštovanja vrijedni) predikat NC-17. Za europsko je tržište pripremljena produžena verzija Death Proofa (inače premijerno prikazana u Cannesu) koja je čak pola sata duža od one iz Grindhousea. `Osjećao sam se kao okrutni eksploatacijski distributer koji je filmove izrezao gotovo do točke nekoherentnosti. Izrezao sam ga do kosti i maknuo sve salo da vidim može li funkcionirati – i upalilo je`, kaže Tarantino.

O čemu se Death Proof napokon radi? Pa, o jednom opasnom i poremećenom psihopatu / kaskaderu (Kurt Rusell) sa superkul autom (Chevy Nova iz 1979.) koji uživa u sudaranjima autima i mučenju i ubijanju djevojaka. Realno gledajući, ništa posebno, iako zezancija i fora u najboljem Tarantinovom stilu (od zabavnih dijaloga do referenci na druge filmove) vjerojatno ne nedostaje. Soundtrack je također priča za sebe, a sadrži skladbe Ennija Morriconea, Pina Donaggija i Jacka Nitzchea.

Tarantino je i sam priznao kako je svoje filmsko obrazovanje stekao radeći u videoteci, gledajući svakakve filmove, među kojima je bilo i dosta eksploatacije. Korijenima se vraćao nekoliko puta u svome opusu. Jackie Brown odlična je oda blaxploitationu, Od sumraka do zore (za koji je Q. T. napisao scenarij, a Rodriguez ga režirao) zabavna je posveta splatteru, a Kill Bill, njegovo nepriznato remek-djelo, revizija je tzv. chambara filmova, posebne vrste revizionističkih samurajskih filmova s puno akcije i nasilja, osobito popularnih tijekom 70ih. Članak o chambari i blaxploitationu uskoro slijedi pa – stay tuned!